Nov 5, 2010

Aku Rindu Ummu Ukayl

Assalamualaikum wbt..

Dear Ummu Ukayl,
ketahuilah disaat kau baca post, itu menunjukkan aku betul-betul rindu dengan kau.



Izzah,
Ex IIUM student..kami get to know each other pun during our matriculation year di PJ. Well she used to be the Biomedical Students masa di Kuantan. Cuma tempoh Izzah di Kuantan tak lama, one month saja, if Im not mistaken.



She's now in Mesir, doing her Medical course in University of Mansoura. Sebelum berjaya menempuh perjalanan ke Mesir, I was the one with her yang turut sama plan untuk quit UIA and continue doing medical in Mansoura, the same place where she studies right now. Tapi Allah itu Maha Besar, saya stay and continue my ambition and interest in Biomedical Science.

Tak ramai pun yang tahu, saya and Izzah filled in the admission form, even Umi and Abuya also tak tahu. At the first place, berani nye saya to fill all the particulars in the admission form were based on interest yang sangat mendalam untuk belajar ke oversea. Yes it happens, eversince saya form 5 lagi sebenarnya..memang dah lama bercita-cita nak belajar "over-sea"..Allah itu sebaik-baik perancang, Alhamdulillah laluan Izzah dipermudahkan, dan saya di ajar Allah untuk ponder upon 2 great things :

  1. Niat
  2. Cita-cita
Saya membesar dengan cita-cita untuk menjadi seorang Saintis. Then kalau terbang ke Mansoura, maknanya saya kena quit dari cita-cita yang asal. Niat ke mansoura sebagai medical student? Oh no, itu maknanye lari dari tujuan sebenar. Sepatutnya apa yang betul is "Belajar di oversea sebagai new Scientist in making" ini baru betul. Memandangkan to conquer the world is to conquer science, macam mana boleh saya tolong Islam? Yes, it is by conquering the Science itself.

Dengan sebab inilah Izzah seorang terbang ke Mansoura, mencari dan membina identiti baru dengan gelaran, Izzah, "Dr Ummu Ukayl is on call"

She's now is on her way to become a doctor. Moga Allah permudahkan segala urusan kau.

Ada janji yang saya pahat dengan Izzah,
"Jumpa kau dekat UK nanti !" janji saya pada Izzah. She knows betapa eager nye saya untuk sambung Postgraduate InsyAllah. Bukan di Malaysia tapi InsyAllah di Luar Negara. Di mana? Moga Allah permudahkan urusan saya ke Cambridge University InsyAllah. Doakan saya kawan-kawan.

Itu janji kami, beberapa tahun dah berlalu, selepas Izzah ke Mansoura. Tapi takda sikit pun yang saya dan Izzah lupa tentang janji berjumpa di UK ini. Kalau Izzah sempat call, di hujung perbualan mesti kami mengingatkan sesama kami tentang janji ini.

InsyAllah...InsyAllah
To Izzah,
kau selalu dalam hati Aku =)
Jaga diri baik-baik.

Truly,
Damialeon

Oct 26, 2010

Final Examination = The Nerve Stimulator

Assalamualaikum wbt.

It's been quite sometime since I last wrote something. I am hoping that everyone just fine Insyallah.


Ya Allah,
Final is just around the corner..to be honest, for the first time through out my entire life, Saya betul-betul takut to face this final exam.

Takut sebab this semester I am targeting something. I'm quite serious with this, and ada few subjects deviated from my original targets. I dont have any other options, instead, to work extra harder for this final exam.

Pheww..



Saya percaya there are also some other friends yang feel the same way like I do.. Macam mana korang buat to relieve the tense? sebenarnya while typing ni pun, saya still lagi takut..this feeling wont go away.

Semalam, while drown with worries, my Brother Anas called,

"Kak yong banyak kan baca surah Al Qalam" said Anas,
"kenapa" I replied
"this one, advice dari previous senior aku, dari form one aku amalkan..so far Alhamdulillah" Anas

Then pagi tadi, saya buka Al Quran and read the whole tafsir on Surah Al Qalam..
Clueless..
No Idea..
kenapa Al Qalam?
Saya cuba cari relation kenapa baca surah Al Qalam bila enter exam period? At last, saya pasrah..Allah yang Maha mengetahui. Might be ada kebaikan dalam Al Qalam yang hamba seperti saya tak kan tahu..

Jadi, Insyallah, reciting Surah Al Qalam harus dijadikan rutin harian sepanjang exam period.


Petang tadi,
I had a simple chat with Siti (Siti Fatimah)

"Siti dah habis study Immuno?"-Damia
"Dah"-Siti, I clapped my hand to reward Siti
"Orang baru baca few pages"-Damia
"Takpe Damia, sempat je baca" said Siti in a most convincing tone..

Ya Allah, Alhamdulillah
  1. Allah temukan saya dengan siti petang ni
  2. Saya gained back my semangat after having that conversation with Siti
  3. Insyallah saya yakin saya sempat habiskan reading for Immuno untuk sit for tomorrow Quiz
Target tak sepatutnya jadi satu benda yang membebankan..bila put on target = planning,
pelik,
while typing sampai ke perenggan ni perasaan takut yang at first speeding through my vein makin hilang..
makin lenyap..and saya makin percaya..

If there is will..then there is a way..

Ya Allah, Alhamdulillah..
Syukur..

Dan bila sampai ke perenggan ni pula,
Allah reward me with rational mind..

Final will always be final, Insyallah, saya tak akan mengalah until the last invigilator on my last paper in this coming 14 november voice "please put on your pen and pencil and and Exam paper will be collected"..

Saya harap, kita semua will boost with spirit sepanjang minggu final exam ni,
Moga-moga Allah buka hijab yang dah lama membuatkan kita blind untuk faham setiap Ilmu milik Nya,

Solat Taubat then Solat Hajat,
Banyakkan baca Surah Al Qalam,
Positif yang kita sempat habiskan all the readings,
Tanya balik kawan-kawan on mana-mana part yang kita lost,
Plan balik study time,
Either stay up all night or wake up early in the morning..pilihlah mana yang lebih baik..
Jangan tinggal solat, and jangan solat diakhir waktu,
Jangan subuh gajah..pokoknya jaga solat betul-betul..

Find points bila buat revision,
Jangan go word by word, it takes time..masa kita singkat, jadi find the main points then pergi ke slide seterusnya..

Kita boleh..
saya sangat yakin kita boleh..
sebab kita Islam..
kita ada Allah dan kita ada Rasulullah saw..

sama ada saya, atau kawan-kawan yang lain..
kita jangan takut,
Allah ada dekat dengan kita..

Insyallah kita boleh buat final ni..
Moga Allah tunjukkan kita Jalan untuk belajar,
Moga Allah pimpin hati, tangan, akal, mata dan telinga sewaktu kita sedang belajar..

To all Biomedical colleagues,
Moga Allah kuatkan kita to face our tight schedule with few classes still on run and Immunology assingment yang kita kena submit this 13th  November..
Moga kita sabar untuk terus pergi kelas..dan Moga kita kuat untuk tidak merungut..

Insyallah Allah akan reward kesabaran kita..

To my dear Roomates
Tiqah,
Chinut and
Shikkie..

Moga Allah mudahkan segala urusan kalian.

Truly,
Damia Leon =)

Sep 18, 2010

Adakah Kita Jiwa Yang Di Beli Allah?

Assalamualaikum wbt..

Almost 2 month it takes for me to crack the ice that cover my whole brain. Losing words to share and explain had make silence the most preferable way to express myself.




Dear friends and followers,
"Adakah jiwa kita di beli Allah?"

Allah mentioned in

Al Ankabut : 69
"Dan orang-orang yang berjihad untuk mencari keredhaan Kami, sungguh benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami"

At Taubah : 111-112
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang Mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.

Mereka berperang di jalan Allah

Sehingga mereka membunuh atau terbunuh..

Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung"

"Mereka itu adalah orang-orang yang

bertaubat,
beribadah,
memuji Allah,
mengembara demi ilmu dan agama,
rukuk dan sujud,
menyuruh berbuat makruf dan mencegah dari yang mungkar,
memelihara hukum-hukum Allah.

Dan gembirakanlah orang-orang yang beriman"



Samada kita sedar ataupun tidak, kita sudah berada di separuh masa kedua untuk semester kali ini. Dalam entry yang lepas "Having UIA similar to Harvard" saya ada berkongsi tentang Life and Strategies. Kali ini mari bersama-sama kita ukur dan renungkan dimanakah kita di separuh masa pertama yang lepas dan kemanakah kita untuk separuh masa kedua ini.

Let me ask you this questions :

  1. Are we enslaved our gifted wisdom to thing called Exam?

  2. Kenapa anda, saya dan kita ke Kelas? Is it really because of sememangnya kita 200% hendak belajar? or maybe untuk mengajar? or maybe sebab terpaksa? or maybe sebab nak jumpa member? and segala jenis reasons yang only ourselves know what it was..

  3. Dan kalau benar kita sememangnya hendak belajar..and answer this, adakah jihad menuntut ilmu ini lahir kerana Allah dan Rasul, atau mungkin kerana Allah alone, or maybe kerana ibu dan bapa, or maybe kerana nak obtain good pointer (CGPA), maybe sebab suka-suka dan minat yang mendalam terhadap buku + lecturers + UIA?.atau mungkin juga kerana the unseen future?.nak jadi scientist kena la belajar (bak kata kebiasaan orang)..

  4. If it is kerana Allah dan Rasul, kerana yang bagaimanakah wahai sahabat? Is it kerana mencari keredhaan Allah dan mengharapkan syafaat Rasulullah saw? or does it kerana this is the turning point untuk kita bangkit membantu umat islam...kerana kita percaya islam akan menang, Palestine akan bebas dan kita akan berada dizaman sebagaimana gemilangnya islam di zaman Para Sahabat Rasulullah saw? atau niat kerana Allah dan Rasul itu dilafaz dan ditanam dalam hati without knowing why? and without knowing your real and ultimate purpose untuk jihad yang disandarkan kerana Allah dan Rasul..atau kerana semuanya yang saya terangkan..
MasyaAllah,
SubhanAllah..

Dear Friends and Followers,

Jiwa yang dibeli Allah itu adalah jiwa para Mukmin yang matlamat awal dan akhirnya adalah kerana Allah dan Rasul semata-mata.

Jihad datang dalam pelbagai cabang, and along the way the most significance Jihad yang kita tempuhi adalah jihad belajar.



Kadang waktu saya admit bukan setiap masa kita komited untuk belajar. Ada masa malas and ada juga masa rajin. Ada masa up and ada masa down. Kerana manusia ini punya hati yang berbolak-balik, pernahkah kita terfikir kenapa Allah jadikan kita closely related to mood and time?

Bila rajin kita bersemangat, tenaga belajar masa ini for sure boost up until maximum level..dan pada waktu yang sebeginilah kita menggunakan masa dengan sebaiknya.

Tapi bila malas kita selalunya tidak bersemangat, tenaga belajar akan turn down until no level exist dan waktu-waktu yang sebegini kita more likely to be hamba-hamba yang membelah masa without any benefits dan hasil.

Astagfirullahalazim...



To relate all, dari semua 4 soalan diatas apa jawapan kita..

jika jihad belajar ini kerana exams and grades, kita akan dapat seperti sebagaimana yang kita usahakan,
jika jihad belajar ini untuk pave future yang cerah, maka kita akan jumpa juga laluannya,
jika jihad belajar ini kerana suka-suka, maka kita someday akan sama seperti layang-layang tak bertali

Dan jika jihad belajar ini kerana Allah dan Rasul solely..make sure kita tanam niat dengan pernuh cermat dan teliti..bajakan jihad ini dengan usaha, doa dan tawakal..percayalah sampai kiamat Allah akan permudahkan jalan kita..the first and final ultimate purpose kita adalah Allah dan Rasul.

Setelah ada niat yang sebegini teguh
pasang strategi, to make sure kita seperti apa yang kita niatkan
dan bila sudah berstrategi, perlu ada usaha..
dan bila kita sudah berusaha jangan lupa senjata utama para Mukmin, doa..
dan bila kita sudah berdoa, tawakallah kepada Allah yang Maha Bijaksana dari segalanya..

do remember,
jika benar kita ini para mukmin yang ingin jiwanya dibeli Allah, and our ultimate goal must be no other kecuali Allah dan Rasul muktamad! semuanya dan segala-galanya kerana Allah dan Rasul..

InsyaAllah
Selamanya kita takkan semulia jihad Rasulullah saw..namun contohilah

Jihad Abu Bakar dalam membenarkan tiada yang lain kecuali lafaz "tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan Muhamad itu pesuruh Allah",
Jihad Umar Al Khatab memisahkan hak dan batil,
Jihad Musha'b B Umair, pemuda teguh yang meninggalkan segala kesenangan dan meredah padang pasir ke Madinah di usia 20an untuk menyebarkan dakwah,
Jihad Bilal B Rabah sewaktu melaungkan "Ahad" dihadapan Umaiyyah B Khalaf

serta jihad semua para sahabat Raulullah saw.

Hiduplah kerana Allah dan Rasul..
Moga-moga Allah mudahkan setiap perjalanan jihad kita..

Do remember,
jadikan separuh masa kedua kita untuk semester ini hanya bersandarkan atas panji jihad fisabilillah dan tiada yang lain.

jika kita masih belum mengukir matlamat,
ambillah sedikit masa untuk tanamkan niat "Hidup dan Segalanya kerana Allah dan Rasul"
along the way kita akan sentiasa belajar dan diajar Allah..
InsyaAllah

Salam Jihad,
AllahuAkbar

Damialeon

Jul 28, 2010

Dalam Hati Seorang Kakak

Assalamualaikum wbt..
Saya mendoakan agar semua yang membaca dilindungi dan dirahmati Allah senantiasa,

Misi saya mudah InsyAllah
agar post kali ini membuka mata rakan-rakan yang pada dasarnya adalah seorang adik, dan miliki seorang ataupun lebih dari seorang kakak dalam sebuah kelompok keluarga.

Saya anak sulung dari 5 orang adik-beradik,
Membesar bersama adik-adik lelaki dan hanya saya seorang bunga dikalangan kumbang benar-benar membentuk fizikal dan emosi diri yang berbeza. Saya harap anda faham dengan apa yang cuba saya maksudkan. 

Dari segi adab 
saya akui, saya sangat jauh kebelakang..
baik adab dengan ibu bapa, rakan-rakan, orang tua mahupun dewasa..
sayalah anak perempuan Encik Mohamad Sofian yang masih banyak perlu di ajar tentang ilmu menjaga adab..
Astagfirullah Al Azim..

Saya bukan seorang kakak yang sempurna untuk adik-adik saya
tapi jauh dalam hati, saya selalu ingin menjadi yang terbaik di mata
Amar, Anas, Amru dan Adam..

dan yang paling penting menjadi yang terbaik dihadapan Allah dan Rasulullah saw..
InsyAllah


Apa yang ada dalam hati seorang kakak seperti saya..
banyak
sebanyak bintang yang bertaburan di langit ciptaan Tuhan

Amar once said :
"kau tak pernah rasa apa yang aku rasa Kak Yong"

begitu kah saya?
Astagfirullah al Azim..

Hakikatnya
saya percaya dalam hati seorang kakak itu
kegembiraan adik-adik lah kegembiraan mereka dan..
kesedihan adik-adik lah kesedihan mereka

"hurt me, but never dare to hurt my brothers"
inilah prinsip saya sebagai seorang kakak..

Lantas dengan prinsip yang macam inilah saya kerap kali melampaui batas..
melampaui batas seorang anak kepada ibu dan bapa..
hanya kerana saya kerap kali backing them up dihadapan umi dan abuya
tinggikan suara dihadapan umi dan abuya
kerana walau apa cara sekalipun
arrghh..
"hurt me but never dare to hurt my brothers"

Itulah jawapan yang mampu saya berikan.

Bukan setiap masa saya sebiadap seperti yang saya jelaskan di atas..
selalu nya untuk backing mereka I do considered situation and the reasons behind what happened..
kalau betul salah adik-adik
Saya akan interfere juga most of the conversations just to protect them from being harm..

Harm yang macam mana?
anda pernah kena rotan?
Harm yang macam itulah yang saya maksudkan..

Pernah sekali Anas hampir-hampir kena rotan sebab bergaduh..
alih-alih saya yang jadi galang ganti Anas..
kenapa?
sebab berani sangat menjawab depan Abuya..
apa yang saya buat during peristiwa ini..
saya grab Anas before Abuya sempat pukul dia, saya lawan cakap umi and the whole situation divert..
last-last saya yang kena tali pinggang..

Tali pinggang apa la sangat
sebab
"hurt me but never dare to hurt my brothers"

"Amru nak belajar dengan Kak Yong, tak nak belajar dengan Umi"
umi tak salah in every situations
cuma umi garang bila mengajar
saya cuba explain pada Amru..mungkin sebab masih berumur 9 tahun and beyond his maturity yang menyebabkan Amru masih tak faham..



Bila Adam and Amru whisper:
"Kitorang rindu Kakyong"

Bila Anas said:
"boring bila kau takda dekat rumah, nak cerita masalah pun tak boleh"

and
Bila Amar said:
"Kakyong jaga diri baik-baik"

Hati saya jadi tenang..
jadi sayu
dan kadang-kadang boleh buat saya yang susah nak menangis
"bergenang dengan air mata"
tapi air mata tak jatuh-jatuh..duduk terkumpul dekat mata saja..


Untuk semua
hargailah kakak mahupun abang yang Allah kurniakan pada kita
this sibling bond yang Allah cipta sangat unik dan luar biasa..
ada sebab mengapa Allah jadikan anda adik
dan kakak mahupun abang anda sebagai "abang" dan "kakak"
the tendency to be loved and to love..
to be sacrificed and to sacrifice..

Kerana Allah tahu
seorang kakak dan abang yang diciptakannya
adalah someone yang sacrifice dan cintanya kepada adik-adik sangat besar berbanding
seorang adik yang diciptakannya..

Menjadi seorang kakak itu
is to love
and to sacrifice
InsyAllah

Ya Allah
Semoga iman Amarku menjadi sekuat iman Amar B Yasser
Semoga Anasku menjadi secerdik Anas B Malek
Semoga Amruku dan Adamku membesar menjadi pemimpin kebangkitan Islam
InsyAllah
Amin

Dalam Hati Seorang Kakak
Damia




Jul 17, 2010

Having UIA Similar To Harvard


Assalamualaikum wbt..
Dr Norhayati once said :
"when entering my class, just imagine that you are in Harvard University"

"wow biar betik !
without proper enrollment ke Dr?
Dr..Dr..
suka saya macam tu.."

alih-alih itu yang saya fikir lepas tak sampai 2 minit Dr giving that statement..
dan hari itu Dr buat saya fikir panjang..bukan berangan-angan akan tetapi bercita-cita pada sesuatu yang saya kira tinggi, setinggi alam semesta..

ada tinggi ke alam semesta?
infiniti...
manusia tak mampu nak kira berapa panjang alam semesta..
masyAllah..SubhanAllah..Allahuakbar..

dan seinfiniti itulah cita-cita yang mengalir dalam setiap blood vessel saya..
Harvard Univesity...ada apa dengan Harvard?

Prof Sidek Baba once said :
"Be proud when you are in this university (IIUM=UIA)"
"regardless to its locality"

sekali lagi..
saya berbisik dalam hati :
"wow..prof seperti spreading an oil dekat semangat hati yang tengah terbakar"


petang tu selepas pulang dari kelas EAP, saya terus search postgraduate requirement and application dalam website harvard university.com..
mak ai...
kata orang, kalah mat jenin la saya petang tu..
requirement Harvard mungkin tak sesusah yang selalu kita jangka..

having its own brand name of Harvard 
mungkin menjadikan hampir separuh kita merasakan enroll ke Harvard sangat payah..dan bukan calang-calang orang yang terpilih ke sana..


sebenarnya memang betul...
saya search Harvad Medical School, lihat semua postgraduate course yang ditawarkan...
semuanya bombastic di mata seorang undergraduate seperti saya..course mungkin gempak tapi to meet Harvard requirement memang tak susah..asalkan kita usaha ke arah itu..dan when kita rasa macam dah meet Harvard requirement..to compete with others as well is cerita lain plak..dan competing seats in Harvard la yang sebenarnya payah..

Nak make sure we are meeting Harvard requirement kalau ikut logik akal...memang tak payah
but, when competing against other la yang sebenarnya cabaran..
dan kerana inilah saya faham kenapa kita begitu memandang tinggi pelajar-pelajar Malaysia yang berjaya dalam admission process to Harvard..

let say : 
ada 100 applicants yang apply untuk 10 seats yang ditawarkan di Harvard School of Public Health..
dan dari 100, 90 applicants akan kecewa sebab applicantion rejected..bukan 90 orang ni tak pandai and tak meet Harvard requirement..
cuma 10 applicants yang diterima ini far more better than this 90 applicants..mungkin this 10 applicants meeting 200% of Harvard requirement.

Inilah the brutal truth about Harvard University...
dan lihatlah betapa obsesnya 10 applicants yang berjaya tadi belajar..mungking ada benda yang dapat kita contohi...

Dalam kehidupan Rasulullah SAW dan sahabat sendiri penuh dengan hikmah..
hikmah dalam konteks yang cuba saya maksudkan adalah kebijaksanaan..Rasulullah sendiri seorang yang berstrategi, dan orang yang berstrategi ini adalah orang yang pandai..

dan di sini lah wujudnya term 
"study smart, bukan study hard"

smart = strategi dan bila kita sudah berstrategi mari work hard menjadikan stretegi satu realiti..
saya percaya melalui pembacaan saya tentang riwayat hidup Rasulullah SAW, 
mari kita refleks peristiwa Perang Khandak

kalau bukan kerana kebijaksanaan = strategi Salman Al Farisi dan ketekunan umat islam merealisasikan strategi yang dikongsikan Salman, mungkin dalam catatan sejarah..
Islam tidak akan menang terhadap pasukan musyrikin mekah..namun strategi Salman kemudiannya ditambah dengan ketekunan semua para sahabat Rasulullah SAW menjadikan tentera Islam pada zaman itu memenangi perang Khandak..

Lihat saja 
bagaimana strategi Rasulullah SAW dalam Perjanjian Hudaibiyah
bagaimana strategi Salahudin Al Ayubi ketika menakluk Palestine
bagaimana strategi Sultan Muhamad Al Fateh ketika menakluk Constantinopal
bagaimana strategi Umar Al Khatab ketika menakluk 2/3 dunia 

dan semua kejayaan ini bermula dengan strategi dan di ikuti dengan kerja keras serta ketekunan..

Rasulullah SAW berjaya kerana ada Allah disisi nya..
Kenapa tidak kita?
Jika Rasulullah SAW ada Allah..
kita ada Allah dan Rasulullah SAW disisi kita..
kita ada 2 petunjuk Al Quran dan Sunnah Rasulullah..

dan kerana 2 inilah saya percaya kita mampu menggapai cita-cita yang tingginya, setinggi infiniti alam semesta..
Pegang Allah..
Pegang juga Rasulullah..
lihatlah betapa tinggi awan kejayaan yang mampu kita gapai jika kita adalah manusia yang hanya mengharap pada Allah dan belajar dari hidup Rasulullah..

berstrategi la jika benar anda ingin ke Harvard
berstrategi la jika benar anda ingin berjaya..

Buat rakan-rakan semua
Doakan saya berjaya menjejakkan kaki ke Oxford ataupun Cambridge..
Insyallah, moga dimakbulkan Allah

Buat Oxford dan Cambridge
InsyAllah, tunggu kehadiran saya..
Amin..

Truly 
Damialeon 




  

Jul 13, 2010

Journey In Healthmedic Research Part 2

Assalamualaikum wbt..
Dr Saadiah once told me:
"Bekerja biar kerana Allah, bukan kerana saya"
this is the fact of what Islam had taught us long time ago..because of Dr being so zeal upon this words,  make me realized that how many times a day that i had started my day because of Allah...
MasyAllah..
Again this one of your countable deed Damia, it can be counted..because it is too little that I am starting my day because of Allah..
Astagfirullah..
May Allah have mercy in me

This second part of my journey were something that touches my heart the most..having Kak Pah, Kak Ila, Kak Mahani, Kak Raudah, Nana and Kak Mimi around beautify my everyday in Healthmedic..they were the heart and the brain behind Healthmedic..

A team that working so hard to satisfy everyones need, understandable, reliable upon any housework and for the most part my best "unni" ever..through time, the air where I shared with them will always filled with laughter and joy..our hectic days were the second issues that matter most, what most important is to cherish the time together.. This is what Kak Mahani once told me.

From Kak Pah I learned that a good daughter is a good listener, a good chef to her mother, a good maid to her family and a good partner to her father..Kak Pah often brought me to my twilight world, a world of my imagination and reflect..carrying so many advice from Kak Pah had surely make me reflect about all the wrong things and all the wrong deeds I had did to Umi and Abuya..for the rest of my life, i am never going to be perfect in any way..not just having an advice about how a daughter should be, but Kak Pah never failed to keep encouraging me about how a good wife should be..

A good wife from Kak Pah Dictionary of Life's mean someone who is back boning her husband, more toughest than a concrete and more flexible like a spring, a wife should be someone who is reliable in every aspect of marriage life..can you imagine that..I cant really understand when she first said this few words to me..but after my last day in Healtmedic Research I began to understand the wisdom behind her words..May Allah bless her.

From Kak Ila I learned that a good conversation will always help in every relationship...did you get what I truly mean..be gentle when talking to everyone, be strict when giving orders, be soft when talking with parents and be a wanted wife when talking to your husband..we will achieve people respect based on how we respect their rights and priority, their feelings and thoughts..do remember what goes around come back around

This 2 person are my good mentor..
From Kak Mahani, Kak Raudah, Kak Mimi and Nana..
most of the time we share everything together, foods and drinks, money and cents,thoughts and story, also joy and sweats...
Thanks for the memory..
May Allah bless them all..

May Allah place us in a place that we are able to learn about life in a more blessing manner..
May Allah open our mind and heart upon how to lead a life based on the reality of Islamic way of life..
May we earn the life of Dunia as a place that promised us Heaven in hereafter..

And with that I thank you.
Damialeon

Jul 11, 2010

Journey In Healthmedic Research Part 1

Assalamualaikum wbt,

3 month of this long semester break holiday brought me to my one of the most greatest experience of my life. Working in the Healthmedic Research was not an any ordinary place that everyone wish could be.

Healthmedic is the first Malaysian company established to work on evaluating the industrial and consumer products such as cosmetic, medical and dental devices, chemicals, herbal products and biomaterials  suitability with human and animal skin. Currently we are applying for both GLP accreditation and certification of ISO 17025 in each area of study.

Realized that nothing much to said, I considered myself "lucky" Alhamdulillah. Solehah, a best friend of mine is the first person that offering me this job. 

But how Solehah is involved in this? 
SubhanAllah...

Well, to conclude, 
the Study Director of Healthmedic which is Dr Saadiah is Solehah's mom by the way..then this is how the web of relation link between Me-Solehah-Dr Saadiah-and Healthmedic.

So many things that had been learned in 2 months of time..my journey here is something that brought thousand of memories...to cope with hectic environment in scientist working place, I managed to grab 2 main elements in this robust air of environment :

The first element is the Worldly elements which is (Duniawi) while,
The Second element is the Hereafter which is (Ukhrawi)...

And to share with all of my dearest friends, here are the first elements that I managed to zipped deep within my smallest heart and my larger mind :

  1. It is most important to adapt with our working environment in just a blink of eyes, to work in most comfort manner, I do think that an individual require this.
  2. Learn to be the fast learner in order to become the most productive worker. 
  3. In any given situation,be like a lawyer that require proof as their continuity of works. Every task that had been given to us make sure that we had for at least a valid reference as a proof that it had been written somewhere.
  4. A scientist shall be particular in every works that had been given, be familiar with questions like why,how,when,where who and what. Do not take things as simple as it should be, think beyond it surfaces. Because that is how a scientist must be.
  5. Plan our work systematically, complete what is most important and always ask your head when there is any uncertainty in our works.

Alhamdulillah the chance fated by Allah to a slave like me was most precious in paving my journey, I am seek to do more in my future. To rainbow my journey beyond the given color and draw it more percisely than what Da Vinci did in his Mona Lisa InsyAllah.

The second elements of journey in Healthmedic Research will be continue in Part 2.
Salam
and May Allah bless us all..

Truly,
Damia Leon 

Jun 10, 2010

Siapa Ada Bila Semua Tiada?

Assalamualaikum wbt

Sapa ada bila semua tiada? saya percaya anda semua faham apa yang cuba saya maksudkan..

Semalam saya pulang lambat dari lab...lebih kurang jam 10 malam, bersendirian saya berjalan..jalan gelap, nak tak nak saya terpaksa balik lambat temankan Mada dekat lab..Mada bermalam di lab, memandangkan besoknya test akan bermula, we need to handle almost 60++ guinea pigs and rabbits for this test..then Mada tiada pilihan melainkan bermalam di lab.

Memandangkan saya yang masih tak bersedia untuk tidur di lab hari itu, saya pun terpaksa pulang lambat..rasanya semalam, semasa melalui jalan yang biasa untuk pulang ke rumah..keadaan nampak lain sikit malam ini.

Mungkin kebiasaannya saya pulang dari lab di waktu petang, tapi hari ini saya bertukar angin dan pulang waktu malam..

Di jalan hanya ada bayang dan tapak kaki saya..lampu jalan tak semuanya berfungsi, anjing-anjing di lorong belakang tak lagi menyalak seperti kebiasaan sewaktu saya pulang di petang hari..tiada lagi pekerja-pekerja construction, saya fikir mereka juga pulang sehabisnya waktu kerja..

Berani...memang berani, itu yang terlintas di fikiran saya..berani betul saya pulang lambat..
bukan diri yang berani tapi, saya yakin Allah ada untuk lindungi perjalanan pulang saya..dan di situlah hadirnya keberanian saya..

seketika saya terfikir
"siapa yang ada bila semua tiada?"
"Allah" jawab hati saya
"so Damia jangan takut"

dan malam itu saya pulang dengan selamat tanpa gangguan
Alhamdulillah.

May 18, 2010

Nasihat Umi Tentang Suami

Assalamualaikum wbt

Satu petang lepas siap kemas rumah, vacuum, basuh toilet and mop lantai saya baring depan umi..sakit tulang belakang sebab banyak sangat tunduk bila buat kerja..and this day appears different to me, umi memang sangat jarang..sangat-sangat jarang bagi nasihat tentang marriage..



saya tak tahu, kenapa hari itu kami boleh berbual tentang kahwin in more like open minded ways..saya fikir ada mesej yang Allah nak sampaikan..pengajaran buat diri saya yang sangat lalai dan alpa..

nasihat umi panjang, but allow me to conclude..agar lebih mudah difahami dan lebih jelas..
umi kata :

"suami itu pemimpin keluarga, mencari suami biarlah yang boleh memimpin..siapa yang harus dipimpin suami? suami itu pemimpin kepada isteri yang dikahwininya, pemimpin kepada anak-anak yang dilahirkan isterinya, pemimpin kepada seluruh isi keluarga besar mahupun kecil..suami haruslah seorang yang istiqomah dalam  ibadah, memelihara solat jemaah dalam apa jua keadaan, menegakkan ibadah wajib dan istiqomah dalam ibadah sunat..mencari seorang suami mesti di nilai melalui agama bukan pada paras rupa dan harta..perempuan jangan mudah terpedaya, lelaki yang baik hati tidak semestinya lelaki yang menjaga agama, lelaki yang "gentleman" tidak semestinya lelaki yang menjaga agama juga..perempuan jangan mudah jatuh hati! sebaliknya lelaki yang menjaga agama, yakni menjaga hubungannya dengan Allah adalah lelaki yang sejati, jitu dan gentle..jadi perkara pertama yang seharusnya dinilai dalam memilih suami...sewajibnya adalah agama..."



petang itu lepas habis berbual...saya tak banyak bercakap, diam...diam...and diam..
tak tahu apa yang harus di cakap..saya teringat nasihat kak ayat :

"wanita yang baik untuk lelaki yang baik" -an-nur-
baikkah saya untuk mendapat seorang suami yang baik?
jitu kah saya menjaga Allah untuk mendapat suami yang jitu juga dalam menjaga hubungannya dengan Allah?

saya mengeluh....
"boleh ke kalau tak kahwin.." sudahnya perkara ini yang terlintas..Astagfirallah..
dan petang tu hari saya berlalu penuh kabur..dimanakah saya di hadapan Allah..

Ikhlas
Damia Leon

May 17, 2010

Lesson Behind The Thomas Cup

Assalamualaikum wbt

Dari Sahih Muslim :
Nabi SAW bersabda "berusahalah untuk duniamu seolah-olah kamu akan hidup selama-lamanya dan berusahalah untuk akhiratmu seolah-olah kamu akan mati esok hari"

Apa yang ingin saya kongsi bersama bukanlah satu kisah kecewa mahupun hampa..
hampa dan kecewa ke atas apa?

Semua mampu mengagak, kekalahan Malaysia kepada China di separuh akhir...for those Malaysian yang penuh semangat datang ke Bukit Jalil, buat kain rentang and sepanduk..jasa dan semangat mereka ini harus dipuji..semangat yang bukan calang-calang..

Hampa memang hampa, bila pulang dengan berita kekalahan, sangat menyakitkan jiwa ditambah raga...namun hakikat yang Allah tunjukkan juga sangat jelas bagi sesiapa yang refleks dan berfikir..

Satu petang, Allah gerakkan hati dan akal saya untuk berfikir dan merenung akan satu hakikat :

"sekurang-kurangnya  kalah nya pasukan Malaysia adalah bersandarkan perjuangan, mereka sudah berjuang untuk negara, ask yourself, apa yang saya buat untuk negara? at least Chong wei and the others team mate semua dah buat semampu mungkin untuk berjuang demi negara...saya..kita...apa yang kita buat????

Therefore stop blaming others?
yes stop blaming this Malaysian team
stop blaming Chong Wei by saying him main tak serius, first double main-main and whatever..

at least they did something,
ask yourself?
apa yang kita buat?

and when,
we had find what to do..
it is a must!
to make sure we did that with our best ability!

untuk diri sendiri
untuk Islam dan
untuk negara

Ikhlas
Damia Leon =)

May 14, 2010

The Day of Siti Hajar's

Assalamualaikum wbt
Siti Hajar,



A friend which i met 4 years back then.. the first day of knowing her was like any other normal day that i had been through before..we are both 22 years of age. Never had imagine that this friend of mine will someday become a wife of  someone..

Yes..
Had you notice her wedding picture? I must say that..it was great..really great.
Alhamdulillah everything ran smoothly according to plan..although my absence to her day's never going to change even a thing..but my pray will always be with you my dear Hajar..

May you become the ice that melt his anger
May you become the fire that burn his spirit when all of the other fires gone
May you become the rainbows that lite up his days
May you become the wind that calm his soul
May you become the sweets and the salts that pave his life 
and May you grow old together till the day when a soul being ripped away from the body of own.

May Allah bless your marriage
InsyaAllah..
Amin Ya Rabb Al Amin

 



Yours faithfully,

Nurul Damia
Damia Leon =)


The Reason Behind "Sepi Tanpa Berita"

Assalamualaikum wbt

Cuba kira sekarang pakai apa-apa jenis method pun..dah berapa lama Nurul Damia ni tak update blog?
lama...almost 2 month!

Soalan nye mudah...ada orang tanya
"damia, kenapa tak update blog?"
"ko sibuk sangat ke?"
"buat ape cuti?"
"lama tak nampak ko?"

Nak jawab ape Damia...cepat fikir!
gelak dulu, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
mmmm jawapan nye mudah, ringkas and padat

Hilang idea!

bukan tak ada masa, tapi banyak masa, banyak lagi tanggungjawab..sibuk memang sibuk tapi still ada ruang untuk update blog sebenarnya..but bila kita hilang idea, then that is the reason why blog ini dull without latest news and stories yang dapat dikongsi bersama manusia sekalian alam..

Apa yang membuatkan Nurul Damia muncul semula?

muncul balik dalam blog tak macam kemunculan artis dalam dunia hiburan...artis bila muncul balik, akan ada special teaser comeback! but bila orang biasa macam saya nak muncul semula..jangan perasan la ada teaser kan..kalo nak buat sendiri! takda teaser tapi ada reason..

Kenapa Damia?

ada satu hari saya terdengar orang berborak..bla..bla..bla..bla.. sehingga la ke satu point si polan A bagi nasihat pada si polan B..nasihat A ringkas..memang ringkas sampai saya yang mencuri dengar pun terfikir-fikir sampai ke rumah.

"dakwah tak ada penghujung !"

ringkas kan nasihat si polan A, dan dari situ saya sedar akan penting nya memberi nasihat..dan yang paling penting spread the words of Islam di mana-mana sahaja menggunakan apa jua jenis medium selagi kita mampu.

ada kelebihan menggunakan internet,then jom kita maksimum kan penggunaan nye bukan sahaja dgn visiting website-website tak berilmu, tapi lawat juga website yg dapat menambah ilmu di dada dan kepala, then lets share with the others..simple method yang semua orang boleh fikir tapi kadang-kadang tak tercapai di akal.

bak kata ustaz Hasrizal
"hidup untuk memberi"

sekian
selamat beramal =)

Mar 27, 2010

When What Is Good, Is Not Good Enough

Assalmualaikum..
dear friends and followers..
Since we are at the youngest age of our life, the age where we become so maniac on sweets and chocolates. We know how to have for at least a dream on something.

At this youngest age we dreamed to be somebody someday,
we dreamed to be at some place someday,
we dreamed to see someone in our future,
we dreamed to have a big houses and big cars,
we dreamed to become richer so that we can buy anything that we like,
we dreamed to grow up and become an adult,
we dreamed to become someone with power,
we dreamed to meet power rangers live!
and we even dreamed to become a famous superstars,

when we think back at all this time that had passes by..we might laugh sometimes..because of all of these craziest dreamed that we ever vow to ourself..
seem so childish
delinquent
and shaky...

we are what we used to be 10 years before today...
making a dream like we used to think that it is what is good for us...
but the truth,
we never know what's beyond it

having a dream you guys, making our life meaningful. I still remember when i was in primary school, i dreamed to enter boarding school just to avoid myself from people who used to underestimate my ability, looking me as someone useless,an ordinary and lame..

but what i wish is not what i gained in the end..due to my "the so so" result in my UPSR
i end up entering the private school, living far away from pampered home and tasty food, it was good then.. i did learn lots of things..

i must said that i grew up well in this school..so many things i had been through it somehow taught me to be independent type of person.

see friends,
sometime what we think is always good to us are not likely good enough,
Allah know best..
be ambitious with what we dreamed for, but never forget to place tawakal above all the matters..
after all we are only human, slave and khalifah..
and pray is the weapon of us..

do remember dear friends and followers
Not everything of what we think is good, is good enough..

Feb 15, 2010

See Grandpa, It Is Useless !!

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quraan. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could. One day the grandson asked, 




"
Grandpa! I try to read the Qur'an just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?"

The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied,

"
Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water."

The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said,

"
You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again.

This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

The old man said, "
I don't want a bucket of water, I want a basket of water. You're just not trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try again. At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. 




The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breathe, he said, "
See Grandpa, it's useless!


"So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket." The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out. 




"Son, that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives." 

Lesson From A Little Boy

This is a story that I received from a friend. A very short yet inspiring story. Allah's Hidayah is always there, around us. It comes in all sorts of forms. It's either we are aware of it or we simply take advantage on it.


The park bench was deserted as I sat down to read beneath the long, straggly branches of an old willow tree. Disillusioned by life with good reason to frown, for the world was intent on dragging me down. 

And if that weren’t enough to ruin my day, a young boy out of breath approached me, all tired from play. 
He stood right before me with his head tilted down and said with great excitement, “Look what I found!” 
In his hand was a flower, and what a pitiful sight, with it’s petals all worn, not enough rain, or too little light. Wanting him to take his dead flower and go off to play, I faked a small smile and then shifted away. But instead of retreating he sat next to my side and placed the flower to his nose and declared with overacted surprise, “It sure smells pretty and it’s beautiful, too. That’s why I picked it; here it’s for you.” 


The weed before me was dying or dead. Not vibrant of colors, orange, yellow or red. But I knew I must take it, or he might never leave. So I reached for the flower, and replied,“Just what I need.” But instead of him placing the flower in my hand, he held it mid-air without reason or plan. It was then that I noticed for the very first time that weed-toting boy could not see: he was blind. 


I heard my voice quiver, tears shone like the sun as I thanked him for picking the very best one. You’re welcome, he smiled, and then ran off to play, unaware of the impact he’d had on my day. I sat there and wondered how he managed to see a self-pitying woman beneath an old willow tree. How did he know of my self-indulged plight? 


Perhaps from his heart, he’d been blessed with true sight. Through the eyes of a blind child, at last I could see the problem was not with the world; the problem was me. And for all of those times I myself had been blind, I vowed to see the beauty in life, and appreciate every second that’s mine. And then I held that wilted flower up to my nose and breathed in the fragrance of a beautiful rose. And smiled as I watched that young boy, another weed in his hand about to change the life of an unsuspecting old man.



Alhamdulillah
Thank you Allah


"maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi sehingga hati(akal) mereka dapat memahami, telinga mereka dapat mendengar? sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang buta adalah hati di dalam dada!" (22:46)

Feb 6, 2010

Cinta Yang Agung

Allah SWT berfirman:

"Sesiapa yang memusuhi waliKu, maka seolah-olah dia sudah berani mengisytiharkan perang denganKu.
Tidaklah seorang hambaKu bertaqarrub (mendekatkan diri) kepadaKu dengan sesuatu yang paling Aku cintai selain daripada kewajipan-kewajipan yang telah Aku wajibkan kepadanya, dan hambaKu itu sentiasa mendekatkan diri kepadaKu dengan ibadah-ibadah sunnah, sehingga aku mencintainya. Apabila Aku sudah mencintainya, maka Aku akan menjadi pendengarannya yang ia mendengar dengannya. Aku menjadi penglihatan yang ia melihat dengannya. Aku menjadi tangannya yang ia memukul dengannya dan menjadi kakinya yang ia berjalan dengannya. Apabila ia meminta kepadaKu, nescaya Aku akan mengabulkannya dan apabila ia memohon perlindungan kepadaKu, nescaya Aku akan melindunginya."

(Hadith Qudsi-Al Bukhari, no.6502)

Jan 21, 2010

Hati Seorang Sahabat




Dear Ab,
Aku sangat bersyukur, Allah temukan kau dengan aku..
Kau banyak ajar aku macam mana a good muslimah should behave,
Sometime,
Aku terharu sangat..bila kau percaya aku lebih dari aku percaya diri aku sendiri..

Bila aku kata "aku tak boleh ab"
Kau selalu jawab "kau boleh Damia! aku percaya kau boleh!"

Ab...Ab...
How grateful I am to have you, to know you and to meet you...
Jadi jangan selalu menangis,
Sebab bila kau menangis, kau buat aku yang susah nak keluarkan air mata ini, menangis sekali...



Aku admire kesabaran kau..
Sesuai dengan nama kau..Sabirah,
Semoga Allah sentiasa lindungi kau,
Kuatkan hati kita bila ujian menimpa, dan semoga persahabatan kita sampai Akhirat..

Aku sayang kau kerana Allah,
InsyAllah..

Ikhlas,
Damia

Lesson from "Ammar Bin Yasir"- (Part 3)

Setelah pindahnya Rasulullah saw ke Madinah, kaum muslimin tinggal bersama beliau bermukin di sana. Begitu cepat masyarakat islam terbentuk, dan di tengah-tengah masyarakat islam yang beriman ini Ammar juga mendapatkan kedudukan yang tinggi..





Rasulullah saw amat sayang kepadanya, dan beliau sering memuji keimanan dan ketaqwaan Ammar kepada para sahabat.


Bersabda rasulullah saw
"Diri Ammar dipenuhi keimanan sampai ke tulang punggungnya!..."


Dan sewaktu terjadi salah faham antara Khalid B Walid dengan Ammar, rasulullah saw bersabda
"Siapa yang memusuhi Ammar maka ia akan dimusuhi Allah, dan siapa yang membenci Ammar, maka ia akan dibenci Allah!"




Maka tiada pilihan bagi Khalid B Walid pahlawan islam itu selain segera mendatangi Ammar untuk mengakui kekhilafannya dan meminta maaf.


Suatu peristiwa terjadi pula ketika rasulullah saw bersama para sahabat mendirikan masjid di Madinah. Imam Ali karamallahu wajhah mengubah sebait syair yang didendangkan berulang-ulang diikuti oleh kaum muslimin yang sedang kuat bekerja ketika itu, dan baitnya adalah seperti berikut:


"orang yang memakmurkan masjid nilainya tidak sama...
sibuk bekerja sambil duduk di sini berdiri di sana...
sedang pemalas lari menghindar tertidur di sana..."


Kebetulan waktu itu Ammar sedang bekerja di salah satu sisi bangunan. Ia turut juga berdendang, mengulang-ulang bait syair itu dengan nada yang tinggi.


Salah seorang kawan menyangka bahawa Ammar bermaksud menonjolkan dirinya, hingga di antara mereka terjadi pertengkaran dan keluar kata-kata yang menunjukkan kemarahan. Mendengar itu rasulullah saw murka lantas bersabda:


"Apa maksud mereka terhadap Ammar....?
Diserunya mereka ke syurga, tapi mereka mengajaknya ke neraka....!
Sungguh, Ammar adalah biji mataku sendiri....!"


Jika rasulullah saw telah menyatakan kesayangannya terhadap seorang muslim demikian rupa, pastilah kerana keimanan, kecintaan dan jasa muslim tersebut terhadap islam. Kebesaran jiwa dan dan ketulusan hati serta keluhuran budinya telah mencapai batas dan puncak kesempurnaan...


Demikian halnya Ammar. Berkat nikmat dan petunjuk-Nya, Allah telah memberikan kepada Ammar ganjaran setimpal dan menilai takaran kebaikannya secara penuh. Rasulullah saw menyatakan kesucian imannya dan mengangkat Ammar sebagai contoh teladan bagi para sahabat.


Sabdanya:
"Contohi dan ikutilah setelah kematianku nanti Abu Bakar dan Umar...dan ambillah pula hidayah yang dipakai Ammar sebagai bimbingan!"


To be continue in Lesson from "Ammar B Yasir"-(Part 4)

Jan 7, 2010

The Legacy of Me

There are certain time, where we hope that we can turn back time..be at the place where want it to be..meet the people that we want to meet..

Alhamdulillah, I've grown up so much..I live along with so many dreams in me and along the way in paving my way...

I meet lots of peoples..with same dreams as mine,with so many stories to tell,so many backgrounds, with joys and tears and amazingly we share almost all of it...

as time passed by I cannot wait but to pray that there will be lots more that I am going to learn in this journey called LIFE.....


and by all means this is THE LEGACY OF ME