Dec 16, 2011

Oxford University: Between Ambition & Inspiration

Assalamualaikum wbt.

Bismillahirahmanirahim
Astagfirullah al azim, Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar

Never back then, that I wish I may reach Oxford someday..

Dear Friends and Followers.
This is the very post where I share my ambition and inspiration toward Oxford.



I was grown up as a simple and lame girl back in my primary school. I never know what I'm good at. Teachers never reward me with any word of praise, thus I assume that I am just an ordinary girl school without any specialty that other people may be looked for. I never score in my exam, I am not the top 10 student in my school. I am not a reliable person to be chosen as a group leader at any kind of competitions or sports event. I do think even, some my school teachers will not remember me as an ex-student in SK Taman Nirwana. It was a gloomy year. A year that thought me so much. A year where I've learned that "I am not just an ordinary as other people always look in me"

To tell you the truth, among all the memories of my school era..I never come to like the year of my primary school.

As things changed, so do I.
The year after puberty and rising up of maturity was the year where I began to understand myself. Though it is not I understand myself completely, however, I began to set a life goal and target that I want to achieve.

The year of growing up in secondary school with challenges and competition to be at top was really an amazing journey. I never had imagined that I have the ability to be good in mathematics. I never had thought that I am also good at english and science. As to conclude, I am also as brilliant as other top 10 students back then in my primary school. It was the will, the life goals and the targets that making me working so hard to improve myself to be as good as others.

My hardships payed off. So, it's true, what you give you get back. I scored with flying colours in my PMR and SPM. It was not that I am the one among the straight A's girls. I obtained few B's in my result but rather, the A's is enough to bring me to the next level of a student life.



The story begin as when I'm entering my 4 years as an undergarduate in IIUM. International Islamic University Malaysia, The Garden of Knowledge and Virtue. This is the bless land. A land which I get a chance to know myself better. A land where I've started to plant a dream of becoming a better servant, a better muslim, a better daughter, a better friend, a better wife to be and Insyallah a better mom.

Where can I imagined, that life had bring me this far. I've started as a girl who's afraid of getting married. I never fall in love, I never had someone which I admire so much, I never had a man which I always look for, I dont even know what is the type of man whom I want to marry. I was a loser when others brought this issues up. I dont know exactly the purpose of getting married back then.

Like I said beforehand, life had bring me this far..it was time after time that the love of Allah slipped through my lifeline. I began to understand what was there that marriage serve for. Despite all the negative perceptions, now I've started my journey of improving myself as a whole for the sake Allah, and to please Allah and His prophet Muhammad SAW. It was like a new born baby, having to pave a new journey in this life.

However, it is not the issue of love and marriage that I aim to share..
As we grow old, maturity grew older as well. When we living a life as an undergraduate student, there are few times where we happened to think of where our future will bring us. What do we want in this life? How can we contribute to Ummah? Is that it? dont we want to always upgrading ourselves to the next level. Do I have to move out from my comfort zone? Do I have to learn to be more independent and survivor. I began to question myself with all the questions.

Deep down my true heart, I've always dream to continue my studying in overseas. When my cousin had her chance to continue her undergraduate in Ireland, it can be denied that 30% of jelousy was there lied within me. She's got what she dreamed after all. I asked Allah, the night where my cousin departed to Ireland.

"O Allah, do I have the chance to be just like my cousin, will I be able to continue my study in overseas. O Allah do reward me an ease of my every journey. O Allah, today, I raised up my hand telling You my very wish..allow me to reach Oxford for my Postgraduate study"



That night, it was the first time where I had make my pray, telling Allah about my dream to reach Oxford. Since then, I am very ambitious to continue postgraduate in Oxford. It grew stronger within me. It is like a  deep root of a larger tree. No matter how strong the cutter force, it never has the chance to cut the root though it had cutted the the tree, but the root is still there.

Some of my friend asking me,
Why Oxford?

Here lie the ambition and inspiration. I always want to reach the best and be the best. Not for anyone else not even for my parent. Despite, this is something that I am specially working hard for the sake of Allah. I want to challenge myself, thus I've decided to do it by having a big dream. I choose Oxford as to dream big and to prepare myself at the beginning point of all these.

The bigger the dream the harder the journey and the more will I struggle to be there. I've come with mission. Oxford is where many scholers and nobel laureates were born. To go there is to challenge oneself. It has name and brand. It is prestigous. It provides you with latest scientific research, best education, top world class lecturer and complete facilities. To improve oneself to the next level in education, I believe Oxford is the best choice to make.

At this moment, I may not be there yet..
I'm in my way to reach Oxford.

Dear friends,
Do pray for my success, so that one day I will be able to continue my postgraduate in Oxford.

Don't be afraid to dream big,
Don't be afraid to challenge yourself,
Don't always be in our comfort zone, step out! that's the way we learn that we are beyond what we've imagined.

We have Allah and we have Rasulullah SAW and that's the reason that make us stronger than anyone else.

Oxford: My Ambition and Inspiration
Nurul Damia Mohamad Sofian

Dec 8, 2011

Semalam Saya Diaju Satu Soalan

Assalamualaikum wbt.
Astagfirullah al azim, Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar

Semalam saya diaju satu soalan...
Damia macam mana nak bangun qiyam?
Kadang-kadang dah terjaga tapi berat badan nak bangun ke toilet ambil wudhu'...last-last tidur balik la jawabnya.

Sahabat yang bertanya, menyangka iman saya sangat mantap. Hakikatnya saya juga manusia yang sedang berhijrah. Hijrah mengubah diri dan tabiat.

Qiyamullail.



Satu ketika dahulu sebelum ayat yang memansuhkan hukum wajib keatas qiyam, ia adalah ibadat rasmi dan wajib dilaksanakan ketika zaman Rasulullah SAW. Tiada kompromi, qiyam adalah wajib untuk semua umat Islam ketika itu.

Cinta Allah unik.

1/3 malam, bukan sama dengan 1/3 tengahari. Kerana kelebihan qiyam, Allah turun di langit dunia..melihat siapa diantara kita yang bermujahadah. Siapa berdoa mendapat jaminan 100% makbul dari Allah. Ia adalah waktu dimana doa yang kita pinta tidak melalui perantaraan malaikat. Seolah-olah meminta sesuatu dengan Tuan Pemilik Alam, 'one on one'..

Analoginya samalah juga seperti kita meminta sesuatu kepada ibu dan ayah, keluarga atau kawan-kawan.
"Mak nak 10 ringgit nak isi minyak kereta"
"Nah, ambiklah" kata mak

Depan mata, senang-senang kita dapat 10 ringgit sebab mak bagi. Mudah bukan. 

Begitu jugalah Allah. Manusia ada 'limit' ketika memberi. Bukan semua mak dan ayah, keluarga dan kawan-kawan mampu memenuhi permintaan, hajat dan kehendak kita.

Tapi tidak Allah. Allah memberi tanpa had. Kerana Dia yang Maha Memiliki. Dia punya hak atas segalanya. Jadi dalam satu hari ada sesi dimana kita boleh berjumpa denganNya.

Macam jumpa kaunselor, kita ada consultation hour. Begitu jugalah Allah. Jadi untuk melihat kesungguhan, kegairahan dan betapa berkobar-kobarnya kita untuk bertemu Allah, 1/3 malam dipilih sebagai 'best consultation hour' bagi siapa yang ingin bersamaNya.

1/3 malam adalah waktu susah, waktu sedap tidur..mereka yang betul-betul ingin bertemu Allah saja yang benar-benar berusaha di waktu ini. Artis Korea dan barat datang Malaysia, kita berebut mencari tiket konsert untuk berjumpa dengan artis idola kita, tapi ini Allah..Pemilik segalaNya, turun di langit dunia..tidakkah kita juga ingin mendapatkan peluang ini bertemu denganNya? Consultation hour bersama Allah ini tidak perlu berbayar. Free, apa yang dinilai adalah usaha untuk bangun mengahadapNya dalam solat.

Nak jumpa artis idola di konsert kita berusaha mencari tiket dan kenderaan..tahu pun erti 'berusaha'. Nak jumpa kekasih hati kita berusaha mecantik-cantikkan diri, takpelah ambil masa lama sikit nak make up..tahu pula kita erti 'korban masa dan tenaga'..tapi bila ditanya mana pergi 'korban masa dan tenaga' kita untuk bangun qiyam..semua diam seribu bahasa, yang paling teruk kita berkira-kira bahawa qiyam mengacau waktu tidur kita..

Ada sesetengah tanpa segan silu menjawab "aku belum mampu lagi untuk bangun qiyam" ini memang jawapan pelik. Nak jumpa artis idola mampu pula untuk bangun bersiap ke konsert dan sebagainya, siap boleh bersiap awal lagi. Nak jumpa pakwe mampu pula menghadirkan diri dalam keadaan cantik dan wangi, takda pula timbul rasa mengantuk, malah excited yang terlebih-lebih.

Tapi...bila datang soal qiyamullail..kita tak malu berkias-kias mengatakan 'kita tidak mampu'



Allah telah memberi jaminan.
Consultation hour bersamaNya di 1/3 malam mendapat jaminan 100% makbul segala permintaan, hajat dan kehendak.

Saya terutamanya, dan sesiapa saja yang diluar sana yang masih berkira-kira dan malas untuk bangun qiyam kita sebenarnya:

'Bodoh' !!
'Memang Bodoh' !!

Siapa kita sebenarnya?
Menyangka yang amal kita sudah baik? sudah banyak? dan sudah cukup?
dan kita juga perasan yakin yang
"Takpelah masa solat fardukan dah berdoa, solat juga itu, kan dah buat permintaan namanya"

Kita selalu selesa dengan apa yang kita dah buat. Selesalah sebab tak pernah datang bala yang membuatkan kita beringat-ingat sebelum terlambat.
"Takpelah identiti macam ini pun dah ok"
"Tak alim sangat, tak jahat sangat"

Tak ke kita ini manuasia yang berakal? Selesa sangatkah kita menjadi manusia yang 'so-so'..depan Allah di padang Mahsyar nanti beranikah kita memberi jawapan yang sama seperti di atas?

Kereta bercalar kena langgar orang kita tahu menangis, tapi sewaktu kita tak berusaha sedikit pun untuk bangun dan berjumpa Allah di 1/3 malam begitu jugalah kita telah mencalari cinta dan kasih Allah pada kita. Bukankah nikmat dan segala apa yang berada disekeliling kita ini adalah satu pemberian dari Allah atas rasa kasih Dia pada kita.

Hatta, sebatang pen pun milik Allah. Kalau takda duit, macam mana nak beli pen? Siapa yang memudahkan rezeki kita? Bukankah itu semua pemberian Allah.

Kita pandai bercakap:
"Orang berbudi kita berbahasa"

Hakikatnya Allah sudah berbudi sebanyak-banyak pada kita, jadi mana perginya 'bahasa' kita? 
Orang bijak takkan sebegini rupa. Orang bijak mengambil peluang 'berbahasa' demi Allah di 1/3 malam. Mereka kuat, walau dalam apa jua keadaan. Masa dengan Allah adalah prioriti. Tiada kompromi buat mereka, 1/3 malam 'is a must' untuk manusia bijak.

Pilihlah..
Kita ingin selamanya menjadi yang bodoh atau ingin menjadi yang bijak.

"Apa tips-tips nak bangun qiyam"..soalan macam ini selalu sangat saya dengar dalam usrah. Macam-macam tips sudah diberikan, tips apa lagi yang kita mahu? semangat apa lagi yang kita hendak? dah naik berbuih air liur mereka yang bijak pandai berkongsi tentang cara-cara mudah untuk bangun qiyam. Hakikatnya adakah kita betul-betul disiplin mengamalkannya?

Kita pembohong dan kita penipu!!
Cakap sajalah yang kita sebenarnya malas untuk bangun qiyam. Jangan cuba berdalih lagi.

Kalau betul kita hendak berqiyam, mana perginya usaha kita?
Susah nak bangun? itu semua alasan..tak habis-habis alasan...alasan...alasan dan alasan...terus terang sajalah kita sebenarnya malas nak bangun..

Usaha sebenarnya yang dilihat Allah. Semua orang boleh berniat tapi tanpa usaha niat itu sia-sia.
Niat untuk dapat CGPA 4.0 tapi tak study, jangan haraplah Allah nak bagi. Kita perlu menjadi realistik. Niat perlu datang dengan usaha!!

Jika niat untuk berqiyam, usahakan untuk tidur awal. Kita kenal macam mana diri kita, kalau tidur lewat nanti susah nak bangun, jadi usahakan diri untuk tidur awal demi niat bertemu Allah di 1/3 malam.

Dah tidur awal pun tapi susah nak bangun, usahakan cara lain. Beli jam loceng yang bunyi dia bergema satu bilik, nak lagi dahsyat satu bangunan. Jam loceng berapa la sangat harganya..Kalau kita tak lut dengar alarm clock dari handphone, jadi beli 2-3 jenis jam loceng yang annoying bunyinya. Itu juga usaha. Medium dan cara untuk berqiyam itu banyak, carilah mana yang sesuai dengan pattern diri kita.

Perlu ada usaha, untuk berqiyam. Mungkin seminggu sekali, seminggu dua kali atau sebagainya. Ikutlah kemampuan diri. Lantas apabila qiyam menjadi ibadat sunat jangan kita pandang remeh pada the only time dimana kita dijanjikan Allah berbual 'one on one' denganNya.

Saya mengingatkan diri saya yang paling utama.
Kita perlu menjadi realistik, niat dan usaha mesti datang bersama.

Sukakah kita menjadi yang bodoh? sedangkan kita boleh sangat memilih untuk menjadi yang bijak dan pandai...

Qiyam itu tidak mustahil, tidak payah ataupun susah. Mana niat kita dan mana usaha kita..itulah yang paling penting.

Saya hamba yang hina
Nurul Damia Mohamad Sofian

Nov 20, 2011

Message Ab: Dari Hati Untuk Hati

Assalamualaikum wbt.
SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahuakbar

Satu pagi, sebelum berangkat ke sport complex untuk Inter batch, saya menerima sms ringkas daripada Ab
"Nurul, aku harap kau dapat bersukan kerana Allah, agar peroleh pahala ibadahNya..buat sehabis kemampuan..jangan jatuh..elakkan cedera..baca doa dan tawakal..maaf takda di sana"
Inter batch yang telah berlangsung beberapa minggu yang lepas betul-betul menjadikan seluruh urat saraf kejang tak tentu hala. Sehari sebelum inter batch saya katakan kepada Ab, "Ab datanglah sokong aku main volleyball besok"..kerana itu message ikhlas di atas saya terima awal pagi sebelum Inter batch berlangsung. Itu tanda sokongannya yang tak berbelah bahagi. Message nya ringkas tapi sangat padat.

Dia baru pulang malam semalamnya, setelah segala urusan pengebumian ayahnya selesai.

Sabirah Husin, atau ramai memanggil dia Ab.
Orangnya penyabar, "down to earth", suka merendah diri, ringkas, kelakar, peramah dan sensitif. This is what I can simply says about Ab.

Dia cantik dengan cara tersendiri.



Minggu lepas, berita kematian ayah Ab betul-betul menyentap jiwa. Dia sensitif, tapi penuh sabar menghadapi ujian Allah.

"Nurul, aku redha"
Itulah apa yang dikatanya dalam sms yang saya terima. Beberapa minit kemudian datang lagi satu sms..
"Nurul, ayah aku pesan..dia suruh kau jaga aku baik-baik"
Message Ab untuk saya, benar-benar dari hati untuk hati. Ianya seolah-olah pesanan terakhir seorang lelaki. Wasiat tak rasmi seorang bapa, tapi maknanya penuh dalam..

Ada satu malam, saya menerima khidmat pesanan ringkas dari Ab.
Pernah satu ketika seorang sahabat memberitahu Rasulullah SAW akan rasa sayangnya kepada seorang sahabatnya yang lain. Rasulullah pun bertanya semula, "apakah dia telah memberitahu sahabatnya itu tentang rasa kasihnya?" sahabat itu menjawab bahawa dia belum berbuat demikian. Lantas baginda berkata "pergilah kamu kepadanya, dan nyatakanlah bahawa kamu mengasihinya." Uhibbukifillah ya Ukhti.

Jadi malam itu setelah membaca, air mata syahdu bercucuran di kelopak mata. Terharu yang teramat sangat.

Dia sahabat penting yang mewarnai hidup saya. Mendekati dia menjadikan saya ingat pada Allah. Berbual dengannya menambahkan ilmu agama. Melihat dirinya mengingatkan saya tentang mati dan rendah diri.

Lantas setelah membaca message di atas, inilah message 'reply' yang saya hantarkan kepada dia:
Dari Abu Hurairah: Ada seorang lelaki yang pergi menziarahi sahabatnya di sebuah kampung. Lalu Allah memeritahkan seorang malaikat untuk memerhatikannya sewaktu dalam perjalanan. Lalu malaikat bertanya kepada lelaki itu. "Engkau hendak ke mana?" lelaki tadi menjawab "aku hendak menemui sahabatku di kampung itu". Malaikat bertanya lagi "adakah bagimu bumi yang kepadanya engkau mengharapkan balasan daripadanya?" Lelaki tadi menjawab "tidak, aku mencintai sahabatku kerana Allah SWT." Maka berkatalah malaikat kepadanya, "bahawa sesungguhnya aku ini utusan Allah kepada engkau. Bahawa sesungguhnya Allah telah mencintaimu sebagaimana engkau mencintai sahabatmu kerana Allah" Hadith riwayat (Muslim) to Ab Sabirah, aku mencintai kau kerana Allah =)
Begitulah message saya, bagaimana dia menerimanya hanya Allah saja yang lebih megetahui.

Bila masing-masing berlainan 'concentration' rasa rindu kerap kali datang. Sekarang kelas pun berbeza. Jarang-jarang dapat berjumpa. Jadi bila bersms, message kami lebih berbentuk rindu, dan bila berjumpa terlalu banyak benda yang ingin dibualkan.

Ya Allah
Aku pohon keampunanMu, Aku pohon rahmatMu..
Kurniakanlah seluruh kebaikan di dunia mahupun seluruh kebaikan di akhirat buat sahabatku Sabirah..

Ikhlas
Nurul Damia Mohamad Sofian

Oct 22, 2011

Mengukir Baki Hidup Yang Signifikan

Assalamualaikum wbt.

SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahuakbar
Allahumma solli ala Saidina Muhammad wa'ala alihi wa sohbihi wa sallim

Mengukir baki hidup yang signifikan.
Menjadi pelajar tahun akhir di UIAM, adalah satu signifikan. Few months left to be fully graduated as undergradute student.

Menjadi senior, menjadi sahabat dan menjadi kakak adalah satu signifikan.
Menghadapi cabaran berFYP juga satu signifikan.
Menerjah kesibukan sebagai seorang final year juga satu signifikan.

Menghabiskan baki-baki kenangan bersama kawan-kawan di UIAM ini juga satu signifikan.
Dan perpisahan sesudah pertemuan kita di UIAM ini juga adalah signifikan.

Hidup ini sememangnya signifikan.

Looking back throughout the years, kita yang hari ini adalah hasil dari pengalaman lepas yang sangat signifikan.

Belajar dari pengalaman. Menjadikan kita senior yang lebih mature dan contented with experience.

Alhamdulillah.
Kita diizinkan Allah untuk meneruskan baki hidup yang signifikan ini di bumi UIAM.
Mungkin sesetengah merasakan apalah sangat yang ada dalam UIA ni selain beruk-beruk ganas yang suka buat onar, khinzir yang makin selamba merayap di KOS dan KOP dan anjing yang tak pasal-pasal nak mengejar orang.

Seolah-olah 4 tahun di UIAM kuantan perkara seperti itu la yang mengisi hari-hari kita. Hakikatnya tidak pun.

Percayalah,
4 tahun sesudah kita keluar dari UIAM ini, pengalaman kena kejar beruk ganas, nampak khinzir and kena kejar anjing ini lah yang for sure berlegar-legar dalam kepala. Ia pengalaman pahit yang bakal menjadi manis.

Back to basic.
Bukan kisah beruk, khinzir and anjng yang ingin saya kongsikan, tapi ada yang lain yang lebih utama dan signifikan.

Hari terakhir di UIAM kuantan kelak akan menjadi terlalu signifikan buat semua 4th Year. Pasti akan ada air mata perpisahan yang bakal mengalir. Despite all the hardships and fights that we had among us, itulah sebenarnya yang menjadikan baki-baki hidup di UIAM Kuantan ini penuh makna dan manis untuk di kenang.

Namun, berjayanya kita diukur dengan kejayaan mengenggam segulung ijazah. Ini adalah berjaya dalam definisi "literally". Graduate nya kita semua sebenarnya membawa 2 kemenangan yaitu:
  1. kemenangan memiliki segulung ijazah.
  2. kemenangan mengubah diri.

Kemenangan memiliki segulung ijazah hakikatnya lebih bermakna jika ia dibawa bersama dengan kemenangan mengubah diri.

4 tahun di UIAM sukakah kita menjadi orang yang sama?
Pejamkan mata dan tanyalah diri.

Bumi Allah sangat luas,
dan di dalam keluasan bumi yang infiniti ini kita dicampak oleh Allah di bumi UIAM Kuantan. Bukannya di UK, USA, Russia, Ireland dan sebagainya tapi di Kuantan, Pahang, Malaysia.

Jangan pandang ini sebagai nasib atau sekadar perkara biasa.
Every single things that happened has it own reason.

kenapa UIA? kenapa Kuantan? dan kenapa Malaysia?
why? why? and why?
pernah tanya tak soalan ini dekat diri masing-masing?

Dan di dalam post ini saya mengajak diri saya dan rakan-rakan semua, untuk melihat tarbiah Allah secara 360 darjah luasnya.



Penghijrahan

Jika anda anak kelahiran Sabah, Kelantan, Johor, Kl, Selangor, Perak, Kedah, Penang, Terengganu, Negeri Sembilan, Melaka, Sarawak dan Perlis anda, saya dan kita adalah musafir.

Dan sekiranya anda adalah anak kelahiran mana-mana negara yang datang menuntut ilmu di UIAM Kuantan ini, anda juga adalah musafir dan tetamu untuk orang Malaysia.

Kita adalah musafir yang melakukan penghijrahan. Dari islam kepada jahil atau dari jahil kepada islam. Tenung dan lihatlah di manakah kita yang sekarang ini.

Sebagaimana Mush'ab B Umair, antara golongan anak muda yang terawal memeluk Islam. Pemilik wajah kacak dibumi tandus Makkah. Islamnya Mush'ab adalah pembuka jalan hijrah ke Madinah Al Munawwarah.

Mush'ab diutus Rasulullah saw kepada penduduk Madinah sewaktu Aqabah pertama. Waktu itu beliau baru berusia  20an. Amanat Rasulullah saw ringkas tapi padat dan penuh cabaran.  Tanpa banyak bicara ataupun keluhan, amanat Rasulullah saw diterima Mush'ab. Beliau di perintahkan untuk menyebarkan syariat dan panji-panji islam di bumi Madinah, mengajak penduduk Madinah mengEsakan Allah dan membacakan ayat-ayat Al-quran kepada mereka. Beliau berhijrah dan meninggalkan bumi Makkah kerana Allah dan Rasul.

Dan kerana Allah dan Rasul juga lah seluruh daerah Madinah berjaya diislamkan oleh Mush'ab B Umair. Kejayaan Mush'ab mengislamkan hampir keseluruhan penduduk Madinah telah membuka jalan hijrah umat islam dari Makkah ke Madinah. Salah satu faktor terbesar penyumbang kejayaan hijrah adalah kerana usaha Dakwah Mush'ab B Umair di bumi Madinah. Anak muda menyebarkan islam pada golongan seusia atau golongan anak kecil mungkin nampak senang, tapi cabaran datang, bila dakwah perlu disebarkan pada golongan yang lebih tua dan lebih senior dari Beliau.

Biasan hidup Mush'ab dan diri kita sangat mirip dan sama.

Bukankah kita juga anak muda dan remaja yang berusia 20an sama seperti Mush'ab?
Bukankah kita juga sedang berhijrah ke bumi kuantan ini sebagaimana hijrah Mush'ab ke Madinah?
Bukankah kita juga punyai Tuhan yang sama seperti Mush'ab?
Bukankah kita punyai Rasul yang sama seperti Mush'ab?
Bukankah kita Islam sama seperti Mush'ab?

Lantas tanya ini pada diri kita...
Apakah beza Aku dengan Mush'ab B Umair?

Bezanya adalah pada proksi masa dan niat.
Mush'ab hidup di zaman Rasulullah saw, menerima Islam terus dari Rasulullah, guru beliau adalah Rasulullah, Mush'ab menerima tarbiah terus dari bibir Rasulullah. Mush'ab dapat melihat Rasulullah, lantas berada dekat dengan Rasulullah menjadikan beliau pemuda unggul, cintanya pada Allah dan Rasul juga sangat jitu dan unggul.

Berbeza dengan kita.
Kita hidup sesudah zaman Rasullah dan para sahabat. Kita menerima Islam kerana ibu bapa sudah Islam. Kita berguru dengan ustaz, ustazah, professor dan Dr. Kita menerima tarbiah dari manusia sekeliling, kita tidak dapat melihat Rasulullah, apatah lagi untuk berada dekat dengan Rasulullah. 

Jika Mush'ab adalah sahabat Rasulullah. Kita adalah umat Rasulullah.
Niat dan perjuangan Mush'ab B Umair itu adalah kerana Allah dan Rasul

Rasulullah saw pernah bersabda, sewaktu baginda menatap wajah Mush'ab dengan penuh kasih sayang dan syukur baginda tersenyum sambil berkata:
"Dahulu saya melihat Mush'ab ini tidak ada yang mengimbanginya dalam memperolehi kesenangan dari orang tuanya, kemudian ditinggalkannya semua itu demi cintanya kepada Allah dan Rasul-nya"

Mush'ab sudah berniat kerana Allah dan Rasul-nya. Dan Rasulullah sudah menjadi saksi kepada niat pemuda ini. Bagaimana dengan kita? Apakah niat kita ke Kuantan ini?

Tanyakan pada diri kita:
Adakah perjuangan dan penghijrahan aku dibumi UIAM Kuantan ini juga kerana Allah dan Rasul-nya?

Cabaran Mush'ab di bumi Madinah dan cabaran kita di bumi Kuantan.
Mengubah diri dari jahil ke Islam adalah langkah pertama dan kemenangan kedua kita di UIAM Kuantan. Jangan takut untuk berubah. Dan jangan takut untuk kata "Aku hendak berubah!"

Niat pertama adalah pembuka jalan. Jadi jika ingin berubah, mulakan lah niat.
Katakan:
"Ya Allah aku ingin berubah, kerana Allah dan Rasul, tunjukkan aku jalan Ya Allah, kuatkan aku dan istiqomahkan aku di jalanMu Ya Allah."

Ingat!
Niat adalah langkah pertama.


Kemenangan Mengubah Diri

Untuk mengukir baki-baki hidup yang signifikan, diri kita perlu melakukan perubahan terlebih dahulu. Jangan takut untuk berubah, mengapa perlu difikirkan pandangan kawan-kawan, pandangan ibu bapa dan orang sekeliling lebih daripada memenuhi pandangan Allah kepada kita.

Hidup untuk akhirat bukan demi dunia. Jadi tinggalkan brand-brand barat yang menjadi kegilaan kita, makanan-makanan ringan pemuas nafsu dan perosak badan, ideologi-ideologi kafir yang makin menular setiap rongga arteri. Kita bagai lupa, dunia ini bakal hancur seperti gunung yang hancur meletuskan debu. Kita bagai lupa, kita akan mati! ditimbus tanah dan ditemani kegelapan azab kubur.

Hiburan bukan jalan penyelesaian masalah!
Hiburan bukan cara menghilangkan stress!
Berhiburlah, masalah dan stress hanya hilang sekejap apabila berhibur. Setelah habis berhibur, ia pasti datang semula !!

Saya selalu mengalaminya dulu. Kerana itu saya tahu.

Jadi bagaimanakah dan apakah caranya untuk memulakan langkah pertama untuk berubah? Saya kongsikan idea ini dari Allah untuk kita semua.

1) Mulakan Niat

Niat datang dengan pelbagai cara. Bisikkan pada hati seolah-olah berdoa untuk diri sendiri "Ya Allah aku ingin berubah, keranaMu dan RasulMu, tunjukkan aku jalan Ya Allah, kuatkan aku dan istiqomahkan aku di jalanMu Ya Allah, Terimalah aku Ya Allah". Berdoalah dalam pelbagai jenis content, isi dalam kita mungkin berbeza, tapi matlamat perubahan kita sama! Demi Allah dan Rasul.

2) Solat

Jagalah solat. Solat adalah akar tunjang segalanya. Rosak akar, rosaklah segalanya. Jangan berani dengan sengaja meninggalkan solat fardhu. Hati kita bagai dipalit najis bila dengan sengaja kita berani meninggalkan solat fardhu.

3) Doa

Sentiasa rajin berdoa di waktu-waktu mustajab berdoa. Mintalah apa saja. Jadikan Allah kekasih hati, mintalah apa-apa saja. Senaraikan segala permintaan anda, have your own praylist! Apa yang kita inginkan diakhirat, didunia, apa yang kita inginkan untuk ibu bapa, adik, guru, sahabat, saudara seislam. Apa yang kita inginkan untuk masa depan kita, apa yang kita inginkan dalam bakal suami, isteri dan anak-anak kita. Buatlah praylist anda sendiri, dan berdialog lah dengan Allah tentang hajat dan keinginan kita. Allah selalu mendengar, tinggal kita yang perlu memilih, menceritakan segalanya pada Allah atau sekadar membiarkan hajat berlalu pergi tanpa ingin memberitahu Allah. Hakikatnya Allah tahu apa yang kita inginkan tanpa perlu memberitahuNya. Cuma Allah ingin kita sentiasa bercerita denganNya dan bermanja denganNya. Hubungan antara kita dan Allah akan jadi lebih manis dan lebih akrab kerana kita menceritakan segalanya kepada Yang Maha Memberi.

4) Qiyamullail

Bila timbul soal bangun malam, semua orang naik lemau. Dulu saya pun sama lemau. Merasakan diri tak mampu untuk bangun di 1/3 malam. Tapi Alhamdulillah Allah itu Maha Besar. Sewaktu Ramadan tahun ini, Allah membuka pintu mujahadah dan memberi saya hidayah untuk selalu bangun malam, melaksanakan solat sunat. Lantas momentum daripada Ramadan itu saya teruskan sehingga ke hari ini. Kita mulakan dengan seminggu sekali berqiyam. Bila rasa sudah kuat, mari sama-sama tingkatkannya dengan 2 kali seminggu dan seterusnya. Do it moderately, Allah tidak pernah memaksa, tapi Allah suka melihat kita berusaha. Kalau rasa patah semangat dan datang rasa malas, cepat-cepat berdoa. Mohon agar kita kuat dan istiqomah untuk terus berqiyam. Mungkin tidak sempurna mana, tapi ajarkan diri untuk kuat kerana Allah.

Allah berpesan dalam Al-Muzzammil ayat 6: "Sungguh bangun malam itu lebih kuat mengisi jiwa dan bacaan di waktu itu lebih berkesan."

In one of Hadith Qudsi riwayat Bukhari dan Muslim " Our Lord descends during the last third of each night to the lower heaven and says: is there anyone who calls on Me that I may respond to him? Is there anyone who asks Me that I may give unto him? Is there anyone who request My Forgiveness that I may forgive Him?"

Bukankah janji Allah itu benar.

5) Buku & Artikel

Semakin banyak kita membaca semakin jelas segalanya. Antara faktor-faktor yang membantu proses dakwah pada diri sendiri adalah membaca banyak buku-buku dan artikel-artikel agama. Bacalah semula sirah para nabi, sirah Rasulullah saw dan para sahabat, buku-buku yang menceritakan pengalaman hidup seseorang dalam proses mengenal Allah dan mengubah diri. Carilah buku-buku sebegini, banyak dijual di kedai buku. Ia membawa kita melihat siapa dan dimana diri kita yang jahil ini. Bila membaca, jangan sekadar membaca pada mata, tapi bacalah agar ia turun ke hati. Fikirkan cara bagaimana menjadikan apa yang kita baca itu satu praktikal. Lantas amalkan. Setiap kali ingin membeli buku, berdoa pada Allah, agar kita ditemukan dengan buku ataupun artikel yang dapat mendekatkan kita pada Allah dan RasulNya. Doa juga agar kita ditunjukkan jalan oleh Allah untuk mempraktikkan apa yang telah dibaca.

6) Amalan Sunat

Sesudah memulakan langkah, biasakan diri dengan amalan-amalan sunat. Banyak memberi salam dan senyum. Bantu kawan-kawan yang susah. Berinfaq dan memberi hadiah, lebih kerap menghadiri majlis-majlis ilmu, puasa sunat Isnin dan Khamis, solat sunat rawatib, solat dhuha dan membaca al-quran. Senaraikan beberapa amalan sunat yang kita ingin laksanakan. Sebagai contoh, konsep mutabaah amal yang sering dilaksanakan dalam usrah: Dhuha 2 kali seminggu, Rawatib 2 kali sehari, Infaq sekali seminggu, Puasa sunat 2 kali seminggu dan sebagainya. Susun jadual amalan anda, pilihlah mengikut keupayaan kita. Jangan terlalu memaksa diri untuk melakukan semuanya bila diri sendiri tidak mampu. Namun jangan pula terlalu memandang ringan pada amalan sunat. Mulakan dengan langkah bersederhana. Agar dengan kesederhanaan kita menjadi istiqomah dengannya. Jika sampai satu waktu timbul rasa berputus asa dan bosan. Jangan lupa Allah selalu bersama kita yang ingin berubah. Cerita semuanya pada Allah. Beritahu Allah tentang usaha kita untuk melaksanakan amalan-amalan sunat ini. Pohon pada Allah agar kita sehingga ke akhir nafas, mampu untuk istiqomah melaksanakannya.

Bukankah kita ingin berubah kerana Allah dan RasulNya. Jadi ceritakan segalanya pada Allah yang Maha Mendengar.

Dari Allah, melalui saya, kepada anda.
Inilah niat saya. Post kali ini ditulis dari hati agar ia meresap ke dalam hati setiap sahabat dan pembaca.

Islam itu akan Menang kelak. Ini janji Allah. Dan di hari kemenangan islam itu adakah kita sebahagian dari pemuda yang memperjuangkannya? Islam itu pasti menang with or without kita. Pilihlah, samada menjadi sebahagian dari pejuang yang berada di saat kemenangan islam atau sebahagian dari mereka yang tak boleh diharapkan. Allah tidak memerlukan kita, sebaliknya kitalah yang memerlukan Allah.

Jadi untuk menjadi pemuda kebangkitan islam, dakwah pada diri perlu dimulakan.
Jangan lagi berlengah. Jalan terbentang luas di depan mata, tinggal kita untuk memilih..berubah ataupun tidak. Jika kita memilih untuk berubah, bersyukurlah kerana kita sedang mengukir baki hidup yang signifikan

Ikhlas,
Nurul Damia Bt Mohamad Sofian
Saya Hamba Yang Hina.



Oct 6, 2011

Buat Aimi Ihsan, Sahabat Kecil Berjiwa Besar

Assalamualaikum wbt
Bismillahirahmanirahim


Khas saya tujukan buat Aimi Ihsan,
sahabat kecil berjiwa besar..demi Allah, semoga niat yang kau pasakkan "lillahi taala" akan sentiasa dilindungi Allah.

Aku sangat tersentuh..
bila mula membaca luahan kau dalam:

Masyallah.
Allah Maha Besar.

Hakikatnya, kita berdua manusia biasa-biasa. Agama yang menjadi bekal kita mungkin sekadar cukup 1 polisterin makanan. Cetek, secetek air sungai yang diwaktu-waktu kemarau. Tapi cinta Allah itu Agung. Miracle, Dia memilih kita, membuka mata dan menggerakkan hati kita untuk berusaha memperbaiki diri dengan sesuatu yang Dia suka.

Al quran, kalam Allah. Dialog Allah.

Membaca Al quran, seolah-olah membawa kita kembali ke beribu-ribu tahun di zaman Rasulullah. Wahyu solid yang Rasulullah terima melalui Jibril daripada Allah, dan sekarang wahyu agung yang kalamNya dibaca Rasulullah saw ini ada betul-betul dekat depan mata kita. Membaca setiap ayat seolah-olah, membawa kita mengimbas waktu-waktu lidah dan bibir Rasul tercinta kita membaca dengan sejuta rasa. Pengharapan, takut, gembira dan sedih.


Al quran, hadiah dari Allah dan Rasulullah buat kita.
Hadiah dan Anugerah.
Hadiah yang diberi atas dasar cinta yang teramat sangat.

Terang dan jelas.
Satu-satunya yang masih wujud walau beribu-ribu tahun dah berlalu.

Artifak sejarah hilang, manusia-manusia yang mengukir sejarah mati, bangunan bersejarah hancur, buku-buku warisan dan bersejarah lenyap, kisah-kisah bersejarah ceritanya hanya dihayati dan diulang-ulang. Semuanya dah jadi debu. Lenyap dan takda lagi depan mata.

Tapi,
Kalam dan dialog Allah kepada Rasulullah ini dibukukan. Wahyu agung yang dibukukan, dan buku agung ini juga sejarah. Pelik bukan buku agung ini tak lenyap, tak hancur, tak mati. Makin diulang-ulang cetak. Di import ke serata alam. Serata alam milik Tuhan Pemilik Kalam dalam buku yang tidak lenyap ini. Sejarah yang tak lenyap. Buku ini hidup. Satu-satu nya sejarah paling agung yang masih boleh dipegang, dibaca dan dilihat.

Kalau kata-kata manusia berpengaruh, manusia yang meninggalkan jasa dan nama di"quote". Ini, Al quran kata-kata Allah, Tuhan yang menciptakan manusia yang berpengaruh tadi, tuhan yang menciptakan manusia yang meninggalkan jasa dan nama tadi...dan setiap ayat dan kalamNya ada di tercatat semuanya di dalam Al quran. Tak perlu di quote, setiap baris ayat sangat complete dalam Al quran. Membacanya seolah-olah berdialog dengan Allah.

Kita manusia biasa-biasa Aimi, tapi Allah izinkan kita untuk membaca dan aku untuk menghafal kalam Dia.

Kalau kita refleks,
Allah boleh gerakkan hati kau dan aku pada benda lain selain Al quran. Mungkin, mujahadah dalam belajar ke..berusaha nak naikkan CGPA ke..dan banyak lagi..

Tapi..
Dalam semua perkara, Allah memilih kau untuk mula mendekatkan diri dengan hadiah Dia yang paling bermakna. Al quran. Allah ilhamkan pada kau, untuk mula serious melancarkan bacaan & tajwid.

Hakikatnya Aimi,
Kau sedang dicintai Allah.
Dicintai Allah dan Rasulullah.
Syukur, Alhamdulillah.


Aku yakin, insyallah, satu masa nanti bacaan kau akan jadi selancar dan selebat hujan yang turun membasahi bumi. Hujan turun tanpa halangan, manusia sendiri tak mampu menghentikan hujan. Hanya dengan izin Allah, hujan berhenti. Dan bumi kembali hidup bila hujan turun. Bumi subur dengan hujan.

Sebegitu juga la kau suatu masa nanti. Insyallah.
Kalam Allah akan jadi selancar hujan di bibir kau, turun membasahi hati kau. Insyallah, kelak hati kau hidup sesubur bumi. Dengan izin Allah, takkan ada apa yang dapat menghalang kau.

Ilham sudah Allah berikan pada kita,
Kalam Dia sudah terpampang depan mata,
Jalan dan cara semakin terbuka luas untuk kita..
Tinggal kita, untuk buat pilihan..pandu ke arah jalan yang sudah terbuka, atau berpatah balik kebelakang menjadi kita yang "dulu-dulu"

Kalau kita memilih untuk memandu ke arah jalan yang sudah terbuka,
Kau, aku dan kita perlu ada 1000% pengharapan hanya pada Allah. Meminta pada Allah keizinan, agar mengizinkan dan memilih kau, aku dan kita sebagai orang terpilih yang diberi keistimewaan untuk lancar membaca KalamNya, menghafal dan meletakkan Kalam Allah sangat dekat dalam hati kita.

Agar Allah memilih kita Aimi..
Agar Allah memilih kita..Insyallah.

Semoga Allah tunjukkan kita cara yang bagaimana, memudahkan segalanya, memperteguhkan sabar kita dalam usaha kita untuk berubah.

Buat Aimi Ihsan,
Sahabat Kecil Berjiwa Besar
Semoga Nur dan Hidayah Allah sentiasa bersama kita

Ya Allah pilihlah Aimi, pilihlah Aimi, pilihlah Aimi..
Pilihlah saya dan kami semua. Izinkan kami menjadi hamba terpilih ini, mencambahkan KalamMu di hati-hati kami.

Amin Ya Rabb alamin.

Nurul Damia Bt Mohamad Sofian.


Oct 4, 2011

Alhamdulillah Nurul Asyikin Mengandung

Assalamualaikum wbt.
Bismillahirahmanirahim


Berita kehamilan Chinut aka Nurul Asyikin seolah-olah satu perkabaran dari langit yang level of joyness nya tak mampu saya ukur pada diri sendiri.

Sangat gembira dan sangat teruja.

Hari ini memang sibuk dan mencabar. Semua warga 4th year Biomedical dan Biotechnology berhempas pulas menyiapkan final draft proposal yang due 3rd october 2011 plus submission before 5.00 pm. Everyone pun macam lipas kudung! masing-masing tak boleh duduk diam.

Lari ke KOS, KAHS, Azam fotostat....
semuanya demi proposal FYP....

Tapi dalam sibuk, dan muka yang tersedia basi tak mandi pagi, saya bangun dari  tidur sebab received phone call dari Dr. Phang (my FYP supervisor).

"Damia, I didn't received your 2nd draft yet" kata Dr. approximately at 11 am that time.

Of course, saya pun dah macam lipas kudung la bangun.
Sebab terlalu terkejut, hari ini dah nak kena submit but Dr. still tak fully check the 2nd draft.
"Macam mana ni!" kata hati
"Petang ni dah nak kena hantar" kata hati lagi
"Chin, pinjam laptop kejap, nak send email dekat Dr Phang"

Tengah khusyuk menaip, and all of sudden Chinut tanya:
"Damia kau lama lagi, buat kerja ni?" Chinut
"Tak kot," Aku
"Aku ada benda sikit nak bagitahu kau, tapi lepas kau siapkan kerja" Chinut
"Apa dia? bagi je tahu sekarang" Aku

What my hand did at that moment, memang saya tak ingat. Menaip ke or doing other thing ke..but yang pasti saya menoleh ke arah Chinut.

Without any hesitation, dia hulur one clinical pack of "Folic Acid"..
In just one blink of eyes..
"Chin!!!!!! kau mengandung!!!!!!!!"
She makes me guess actually. Nurul Asyikin, ingat aku tak tahu yea apa fungsi folic acid...Pregnant women la pengguna tegar Folic Acid!!

Then few minutes after that, barulah Puan Asyikin ini tunjuk dekat saya the real 2 purple line dekat pregnancy tester dia.

Super Duper Joyness...
Alhamdulillah..

Saya mendapat 2 perkabaran gembira hari ini.
  1. Nurul Asyikin mengandung
  2. Perasaan gembira yang Allah kurnia pada saya dalam kesibukan berFYP

Ada bayi yang bakal membesar dari rahim teman sebilik saya. Perjalanan ahli kecil bilik 3.8 ini untuk membentuk sebuah tubuh yang sempurna memerlukan kesabaran 9 bulan dari si ibu Nurul Asyikin.

9 bulan adalah satu perjalanan panjang.
Saya berharap biarlah ianya menjadi satu perjalanan panjang yang penuh dengan tarbiah dan petunjuk dari Allah buat Nurul Asyikin dan kami sebilik.

Agar janin yang membesar menjadi seorang anak yang soleh mahupun solehah.
Kami warga 3.8 sentiasa mendoakan yang paling terbaik untuk kau, Nurul Asyikin.
Semoga ahli kecil yang bakal membesar dalam rahim kau menjadi seorang yang paling baik, paling-paling baik dan paling-paling terbaik disisi Allah dan Rasul.

Insyallah.

Dear Nurul Asyikin
Untuk melahirkan zuriat yang paling terbaik Disisi Allah dan Rasul..kau dan kita semua terlebih dahulu perlu berubah untuk menjadi yang paling-paling baik disisi Allah dan Rasul.

Ya Allah,
Kuatkan kami untuk berubah.
Berubah menjadi yang paling-paling baik disisiMu Ya Allah. Tunjukkanlah kami cara dan ajarkanlah kami Ya Allah. Agar kami dapat berubah. Amin ya Rabb alamin.

Insyallah,
Aku sedia berjuang dengan kau demi menempuh 9 bulan kehamilan kau di UIA tanah penuh berkat. Semoga perjalanan 9 bulan ini sesuatu yang penuh makna buat kita semua.

Ikhlas
Nurul Damia Bt Mohamad Sofian







Oct 2, 2011

A Letter To Umi

Assalamualaikum wbt
Bismillahirahmanirrahim


Dear Umi

Today I had a chance to hold grip Hajar's belly. My friend Hajar, she's pregnant for almost 8 months and she is about to give birth soon. Perhaps, I can't wait for that moment to come. The baby moves at that moment where I put my hand.

MasyAllah, Allah the Almighty.

I can feel how connected I am with Hajar's baby, though it is obviously not mine. That moment umi..at that very moment umi..it brought me to think deep about you at home.

How was everything going on? Will you be ok without me at home?
"O Allah I hope you will always be by Umi's side" my dua' every single day.

Umi,

When you bear the pain of carrying me for 9 months in your belly, did you expect that this daughter which had grown strongly within your womb will someday be a good daughter to you? how much pain you had endured, and yet, I disgracing you in return.

Subhanallah.
Ya Allah please pardon me. O Allah, I repent to only You, pardon me for causing so much pain to Umi.

I always want us to be such a good friend to each other, to share our thoughts mere than just a mother and daughter relationship but beyond that. I always hope that I can be your ears to listen to your every problem and worriness. I hope that I can be the one who wipe your tears, I hope that I can be your shoulder to cry on whenever in saddest or happiest moment of your life. I hope that I can be someone which you can rely on.

I always hope that I can be that daughter to you. I always dreamed it. But never once, that I have my dreams come true.

Instead of working hard to be a good daughter to you, I keep hurting your feeling with my ego, big head and harshness. Will I be able to enter Jannah for this? Astagfirullah al azim.

This past few years, only Allah knows how cold we are towards each other. I feel like I am so far away from you, and silence always fill the empty spaces between us. How can I say, "Dear Umi do you know that I love you? more than I love my ownself"

When abuya is no longer able to support you financially, I saw you working so hard, to raise all of us. I know in some ways this is a burden to a women like you. I know there are times when you had your tears fell..to bear this responsibility alone and to alone raise us financially I know that many times you pretend to be strong in front of us.

When I looked at your feet start to swollen because you have to walk to work, it hurts me Umi, it hurts me a lot. I can't throughout my entire life repay your hardship for raising us up.

You are my only Umi in this world.
You are the only person who share the same blood, air and food with me when I was in your womb.

Dear Umi,
At this very page I told myself that, I will work hard to be a good daughter to you.

O Allah, I seek Your repentance. Please help me to be a good daughter to Umi.
Amin Ya Rabb al Alamin
Truly
Nurul Damia Bt Mohamad Sofian

Sep 24, 2011

Stand With Them - Irvine 11

Assalamualaikum wbt.
May Allah bless us with peace and joy at this very moment and moment onwords.

Dear Brothers and Sisters,

 
Who are they? The Irvine 11

They are the bravest 11 students of University of California Irvine (UCI) who stood up protesting a visit by Michael Oren's (The Israeli's Ambassador to the United State) in UCI. These 11 students protested Michael Oren's speech in UCI for his refusal to acknowledge Israel's war crimes and violation of humanitarian law.




For more info, please visit this website Irvine 11


Who is Michael Oren?


On Monday, February 8 of 2010, the University of California-Irvine Law School, School of Social Sciences, and various campus and off-campus organizations sponsored “U.S. & Israel: Relations from a Historical and Personal Perspective.” The speaker was Michael B. Oren, Israel’s Ambassafor to the United States.

Oren is a former Israeli Defense Forces soldier who participated in the wars with Lebanon and has now become the spokesperson in charge of re-branding Israel’s image after it was condemned for its actions in 2009′s Gaza massacre, and accused of war crimes and potential crimes against humanity by Justice Richard Goldstone and the UN Human Rights Council.


He was sent by the Israeli goverment to tour America in an attempt to recreate the image of Israel as a democracy victimized by the negative treatment of the international community. His formal position is that of an ambassador, and spokesperson of a state that is condemned by more UN Human Rights Council resolutions than any other country in the world.


What Happened?



“Michael Oren, propagating murder is not an expression of free speech!”

Unable to continue his intended statement, this student’s voice of protest was quickly drowned out by the threats and verbal harassment of others in the crowd.


A little over a year after Israel’s massacre in the Gaza Strip, the student was protesting a visit by Michael Oren, the Israeli Ambassador to the United States, for his refusal to acknowledge Israel’s war crimes and violations of humanitarian law.

A police officer walked up to the row from which the protester had stood up to be heard. Accompanied with backup, he gestured to the protester to leave the event. The protester willingly stepped out and was led by police out of the hall into another room where he was patted down and arrested.

Another nine individuals chose to rise up and exercise their right to free speech by sharing their own statements throughout the first half of the event. Each time, there was no resistance, no violence and no misconduct. After making his statement, each student would readily follow police orders to leave the room. Despite each individual’s ready compliance with officers, throughout the event school officials consistently felt the need to reassure the crowd that consequences were to be had, disciplinary action was to be taken, and possible suspension and expulsion was in order if the individuals continued to practice their freedom of speech.

After the tenth individual was escorted out by the police, about a third of the room, consisting of students from different races, ethnicities and religions, peacefully rose from their chairs and marched out chanting slogans, calling for justice both at home and in Palestine. During this time, the cops discreetly arrested one individual – a young man who was a part of the chanting crowd – whose reason for arrest remains unknown. This brought the number of arrests to eleven: the Irvine Eleven.

The audience spat verbal threats at the students as they marched out, denigrating them as primates and other insults. Oren continued his speech for another half hour before concluding. While the crowd who chose to listen to his speech remained inside the room, the marchers gathered outside to continue to peacefully protest with signs and slogans.


As Martin Luther King Jr. once said, “True Peace is not merely the absence of tension, but it is the presence of Justice.” The Irvine Eleven continue to be persecuted by their university for doing nothing more than exercising their freedom of speech to demand that justice be the lens we use to see the world.


Show Your Support



I'm urging all people to pray and send positive thoughts to the Irvine 11. The closing statements ended on Tuesday afternoon and the jury began deliberation. The jury will continue to deliberate until a decision is reached.


Donate to the offense/defense fund for the campaign! Your donations will help fuel this long-term campaign for justice. All donations will be used strictly for legal fees and advocacy costs.


Lend your voice to the media coverage of the Irvine 11. Call-in to your favorite radio station. Write a letter-to-the-editor to the local newspapers. Pen an op-ed piece. Or just comment on a previous story. The only thing you can’t do is remain silent.


Spread the word. Fight injustice with knowledge. Flood Facebook, Twitter, Tumblr, Google Buzz, and the blogosphere with news and information on the Irvine 11.

Thank You
May Allah help us, InsyAllah.

Nurul Damia

Aug 31, 2011

Perjalanan Panjang Sesudah Ramadan Ke-23

Assalamualaikum wbt

Bismillahirahmanirahim
Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi  Maha Penyayang.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar
Selawat dan Salam buat Junjungan Nabi Muhammad saw, keluarga serta para sahabat Baginda.


Hari ini kita bergembira, dalam kesederhanaan atau mungkin juga eid kali ini dalam suasana yang serba mewah. Bulan ini adalah bulan kemenangan. Kegembiraan yang kita miliki hari ini adalah satu hadiah dan rahmat dari Allah. Kemenangan atas kejayaan 1 bulan yang penuh ranjau menempuh ramadan.

Ranjau ramadan yang kita lalui mungkin tidak sesusah mana jika dibandingkan dengan saudara seislam kita di Palestin, Afrika, Libya, Afganistan dan Mesir. Kita perlu bersyukur ada makanan yang masih boleh dimakan, ada duit untuk membeli, ada ibu dan ayah yang senang menghulur dan memudahkan pelbagai urusan, ada ketenangan yang menemani pagi hari, dan segala macam bentuk nikmat yang Allah kurniakan pada kita penduduk bumi Malaysia yang Aman dan Kaya.

Selamat Tinggal Ramadan...

Sudah 23 tahun saya diberi peluang menempuh Ramadan. Seawal usia 1 tahun sehinggalah 12 tahun, Ramadan yang saya lalui lapuk dan biasa. Tiada pengertian dalam yang dapat dipelajari lantas Ramadan di 12 tahun yang lalu berlalu sekadar kewajipan yang 'biasa-biasa' dilalui semua budak seusia saya.

Ramadan ketika usia menginjak 13 tahun sehinggalah 20 tahun adalah Ramadan yang dilalui dengan pengertian. Walau pengertiannya tidaklah sedalam mana, tapi puasa dilaksanakan atas dasar 'taat' pada perintah Allah.

Syukur Alhamdulillah..

Ramadan yang ke-23 adalah yang lebih bermakna. Ya! saya kini berusia 23 tahun, dan tarbiah Ramadan yang saya tempuh di usia 23 tahun inilah yang paling bermakna jika dibandingkan dengan tahun-tahun yang sebelumnya.

Kesan dan impak sesudah Ramadan adalah satu perjuangan panjang. Saya sering terfikir, mampukah saya menempuh bulan sesudah Ramadan ini dengan amalan-amalan yang sama saya lakukan di bulan Ramadan. Bolehkah diri menjadi begitu beristiqamah dalam beribadah? bolehkan saya bersederhana dalam kebanyakan hal? bolehkan saya memperhambakan nafsu dan merajakan akal? bolehkah qiyamullail menjadi perkara lazim bagi saya sesudah perginya Ramadan. Dapatkah saya merasai rasa cinta untuk terus melakukan segala perkara sunnah sebagaimana yang saya lakukan di bulan Ramadan ini? Perasaan seronok mengejar pahala, masihkan dapat saya merasai persaan yang sama?

Hakikatnya Ramadan yang ke 23 ini sangat-sangatlah bermakna buat saya sehingga hati dan akal melayang memikirkan di manakah saya sesudah Ramadan ini.

Sewaktu melaksanakan Tarawikh terakhir dimalam ke-29, salam di penghujung solat witir saya sangat berat dan kaku. Inilah witir terakhir dalam Ramadan yang ke 23 yang penuh makna. Hati saya sangat berat. Perasaan bercampur. Tak tahu apa yang sepatutnya difikirkan. Tapi yang pasti saya perlu mengucapkan selamat tinggal kepada Ramadan tidak lama lagi. Disebabkan terlalu berat hati untuk meninggalkan Ramadan, sehari sebelum raya saya decide untuk 'masuk kerja'. 

Duduk dalam lab seorang while everyone else dah berseronok cuti raya..perasaan seronok masih lagi tak muncul dalam diri saya. Perasaan seronok berpuasa, bertadarus, berqiyam, bertarawikh, berbuka dan bersahur sudah macam sebati dengan diri. Saya bukan cuba membangga diri, Astagfirullahalazim sekadar berkongsi kenikmatan Ramadan bila dihayati.

Bila usia dah 23 tahun baru saya hayati perkara ini semua dengan penuh penghayatan, keterbukaan dan keinsafan.

Saya bersyukur pada Allah. Alhamdulillah atas segala nikmat dan tarbiah berRamadan.

Ironinya, tarbiah yang saya lalui sepanjang melalui Ramadan ke 23 perlu saya istiqamahkan amalan-amalannya sebagai bakal pelajar tahun akhir di UIA. Semester baru bakal membuka tirai..dan salam perkenalan saya kepada junior akan lebih berbunyi seperti ini:

"Assalamualaikum wbt, my name is Nurul Damia Bt Mohamad Sofian, I am 4th year Biomedical Sc Student"
"Final Year Student"


Ramadan ke 23 adalah satu penghijrahan.
Penghijrahan 1 bulan dari Nurul Damia yang 'biasa-biasa' kepada Nurul Damia yang 'luar-biasa' berusaha menjadi yang terbaik disisi Allah. 1 bulan saya ditarbiah  Allah, dan 11 bulan seterusnya adalah bergantung kepada usaha saya.

Secara fizikalnya saya bakal berseorangan menempuh 11 bulan ini..namun hakikatnya Allah sahajalah menjadi peneman setia dalam perjalanan panjang yang durinya, ranjaunya dan ujiannya saya sendiri tidak dapat mengagak bagaimanakah kedatangannya.

Doakan saya kawan-kawan...
Doakan saya dengan usaha yang 'luar biasa' 
Doakan saya bukan lagi Nurul Damia yang 'biasa-biasa'

Demi Allah dan Rasul
Saya perlu menjadi yang Terbaik dan yang paling Terbaik di sisi Allah

Kerana saya sangat bersyukur kepada Allah,
Kerana itulah saya ingin menjadi yang terbaik disisinya.

Selamat Tinggal Ramadan
Nurul Damia Bt Mohamad Sofian

Aug 29, 2011

Final Episode: "Kisah Aku & Hari Ajaib"

Assalamualaikum wbt.

Keajaiban 5#
Selesai solat isyak..
terdetik dalam hati "penuh surau hari ini, ramai orang datang"
sebenarnya masa sampai tadi saf aku agak belakang, dan terpisah dengan jemaah utama yang duduk dekat dalam..
hari ini luar biasanya aku berdoa dalam hati
"Ya Allah aku ingin menjadi yang terbaik disisiMu,aku pohon padaMu Ya Allah kurniakan aku saf terbaik, tempat terbaik..aku ingin solatku dengan jemaah utama yang lain Ya Allah"

Ruang solat utama sebenarnya dah sangat penuh..sangat-sangat penuh..mustahil untuk muatkan seorang lagi jemaah..pada ruang dan saat itu, tawakal satu-satunya yang menjadi bekal pada Tuhan yang Maha Kuasa, Kuasa Allah yang menjangkaui kemustahilan manusia..

Tiba-tiba 5 minit lepas itu:
Semua jemaah bangun untuk tarawikh, 3 orang makcik pandang aku dari jauh, Makcik 'A' melambai-lambai..."masuk..masuk" tanpa mendengar suara gerak mulut makcik itu yang aku baca...

MasyAllah muat!!
Alhamdulillah..
aku dapat masuk dalam kawasan ruang solat utama..aku dapat solat dengan jemaah utama..

Ya Allah Syukur..
Air mata menitis...laju dan deras... lidah kelu...hati tak habis bersyukur...sekelip mata permintaan aku di kabulkan...
Takbir di rakat pertama penuh sayu..sayu..air mata tak berhenti mengalir...sebagai tanda syukur yang tak henti...aku merasai dekatnya Allah waktu itu..sangat dekat..sangat-sangatlah dekat...

Aku rasa seolah-olah dipimpin..dipeluk dan dibawah lembayung Kasih Sayang, Ar Rahman dan Ar Rahim Allah..

Berdoalah kawan-kawan...
berdoalah...
Allah Kekal Ada bersama kita bila semua tiada...

Keajaiban 6#
Selesai 2 rakaat tarawikh tiba-tiba:
seorang makcik di rakaat hadapan menganjak ketepi, dia pusing ke belakang, dan tarik aku masuk saf hadapan..

Ya Allah dan sekali lagi Allah yang memiliki segala Kekuasaan, dan tiada apa yang mustahil bagi Allah..Aku dikurniakan saf terbaik dan tempat terbaik...Ya Allah syukur...

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

Aku merasakan seolah-olah ruang solat utama dibesarkan, Allah gerakkan hati makcik-makcik tadi untuk panggil aku sedangkan ramai jemaah lain di luar, Allah kurniakan aku saf terbaik dan tempat terbaik..

Ya Allah aku bersyukur padaMu
Sangat-sangat bersyukur..

Sama seperti takbir pertama, aku bangun untuk 2 rakaat tarawikh yang seterusnya...
dan takbir kali ini, penuh penghayatan..seolah-olah aku merasai kehadiran Allah dan perlindunganNya...
Allahuakbar...
Air mata sekali lagi mengalir...mengalir lama...al Fatihah dan surah lazim yang dibacakan imam diiringi tangisan syukur aku yang tak sudah...

Indahnya Iman..
Indahnya Syukur..
Indahnya Islam..

Indahnya bersamamu Ya Allah..


Keajaiban 7#
"Hari ini tarawikh kita 8 rakaat disertakan witir lepas itu kita ada ceramah dengan seorang ustaz yang kita jemput khas dari sebuah madrasah" kata Tok Imam

Inilah tarbiah Allah..
"Ya Allah izinkan aku menjadi yang terbaik disisiMu Ya Allah, Yang paling terbaik, Yang paling-paling terbaik disisiMu Ya Allah.." Doaku dalam hati

Bila rasa syukur sebati dalam setiap nafas yang keluar dari mulut kita, hati manusia semakin tunduk, bersih dan suci, akal menjadi tuan dan nafsu makin kerdil bagai hamba...waktu dan saat ini aku disedarkan Allah..berusahalah untuk menjadi yang terbaik disisi Allah...

Kemampuan untuk menjadi yang terbaik disisi Allah, adalah authority mutlak Allah. Dia yang mengizinkan dan memudahkan. Siapa yang berdoa meminta jalan untuk menjadi yang terbaik, Insyallah Allah sahaja yang mampu tunjukkan jalan menujuNya. Tiada apa yang mustahil bagi Allah, pejam mata dan yakinkan 'hati' dan 'akal' Insyallah Allah sentiasa bersama kita dalam usaha yang kita pasakkan untuk menjadi yang terbaik disisiNya.

Ceramah malam itu benar-benar terkesan dalam hati..
Dan sekali lagi tarbiah Allah menerobos ruang hati mengajar aku untuk menjadi yang terbaik disisiNya..aku perlu menjaga hubungan dengan Ibu dan Bapa

Kenapa Rasululllah saw berfirman Ibu,Ibu,Ibu...darjat, berkat dan pengorbanan yang mereka junjung dibahu-bahu, untuk membesarkan kita anak-anak yang kerap kali gagal menghargai mereka 3 kali ganda lebih dari kita menghargai diri sendiri dengan kesenangan dan kegembiraan.

Beberapa hari ini, hubungan aku dengan umi sangat kritikal dan parah..aku mencari diri.. "Ya Allah dimanakah aku dihadapanMu".."aku ini Ya Allah hamba yang bercita-cita menjadi yang terbaik disisiMu..namun terbaikkah aku disisi umiku? adakah aku menghormatinya 3 kali lebih aku menghormati diri ku dan orang lain? adakah aku menghargainya 3 kali lebih aku menghargai diriku dan insan-insan berdekatan aku?"

Dan malam itu sambil mendengar ceramah, buat pertama kalinya aku berdoa
"Ya Allah demiMu ya Allah dan demi apa yang telah diberitahu Rasulullah saw...bantulah aku ya Allah..bantulah aku ya Allah...bantulah aku dalam usaha ku menjadi yang terbaik,terbaik dan terbaik disisi Ibuku...bantulah aku yang sangat lemah ini ya Allah..kurniakanlah petunjuk dan hidayahMu buat ibu dan ayahku.."


Tanpa sedar...air mata mengalir panjang..Demi umi yang sudah banyak kali aku derhakakan..air mata menitis...menginsafi segala kederhakaan...Dan malam itu aku sehingga ke hari ini selalu berdoa agar Allah sentiasa bersama-sama dan membantu aku untuk menjadi yang 3 kali ganda terbaik untuk umi, ibu yang melahirkan aku.

Keajaiban 8#
Hari itu adalah hari penuh keajaiban..seolah-olah hijab dimata dicabut..aku melihat dunia dan keEsaan Allah dalam pelbagai cara..aku ditarbiah Allah dalam pelbagai mesej dan pesanan.

MasyAllah, Zat Allah yang Maha Kuasa
Tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah, Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.

Dalam perjalanan pulang dari surau...aku, Adam..dua-dua senyap..tak bercakap..bunyi selipar, burung dan angin lembut meneman perjalanan balik kami..

Langit ciptaan Allah terang...Oren jingga...pokok-pokok tunduk...tiba-tiba hujan turun renyai...perasaan tenang meliputi perjalanan aku..aku pandang langit Allah terang...ada cahaya memancar, macam kilat tanpa bunyi...


Dalam perjalanan pulang dengan Adam sambil pimpin tangan aku berdoa dalam hati:

"Ya Allah hari ini Kau bukakan hijab yang selama ini menutupi mataku, aku bersyukur padaMu ya Allah, aku sangat-sangat bersyukur padaMu ya Allah..Redailah dan berkatilah usaha ku ini Ya Allah..Aku sedang berusaha untuk menjadi yang terbaik disisiMu ya Allah..dan di dalam perjalananku untuk menjadi yang terbaik ini ya Allah, aku yang lemah ini benar-benar mengharapkan bantuan dariMu, bantulah aku ya Allah, ajarkan aku pada yang tidak aku ketahui, permudahkanlah perjalananku untuk berubah Ya Allah..bantulah aku ya Allah..bantulah aku Ya Allah.."

Sampai-sampai rumah adam terus masuk
Aku berdiri lama dekat luar rumah, aku dongakkan kepala, memandang langit ciptaan Tuhan yang Satu

"Ya Allah..aku yang hari ini adalah dari cintaMu terhadap ku, Kau begitu mencintaiku Ya Allah..."
"Ya Allah ketahuilah, hari ini buat pertama kalinya aku lafazkan aku juga begitu mencintaiMu..bantulah aku dengan cinta ini Ya Allah"

Amin...
Mata terpejam...Air mata penutup hari yang penuh keajaiban mengalir deras..sederas-derasnya..
Hari itu berlalu penuh tarbiah..

Allah is close

Begitulah berakhirnya 'Kisah Aku & Hari Ajaib'

SubhanAllah..Alhamdulillah..Allahuakbar..
Dan berselawatlah ke atas junjungan mulia Rasulullah Saw,keluarga dan para sahabat baginda.

Happy Eid Mubarak
Nurul Damia Bt Mohamad Sofian