Jul 28, 2010

Dalam Hati Seorang Kakak

Assalamualaikum wbt..
Saya mendoakan agar semua yang membaca dilindungi dan dirahmati Allah senantiasa,

Misi saya mudah InsyAllah
agar post kali ini membuka mata rakan-rakan yang pada dasarnya adalah seorang adik, dan miliki seorang ataupun lebih dari seorang kakak dalam sebuah kelompok keluarga.

Saya anak sulung dari 5 orang adik-beradik,
Membesar bersama adik-adik lelaki dan hanya saya seorang bunga dikalangan kumbang benar-benar membentuk fizikal dan emosi diri yang berbeza. Saya harap anda faham dengan apa yang cuba saya maksudkan. 

Dari segi adab 
saya akui, saya sangat jauh kebelakang..
baik adab dengan ibu bapa, rakan-rakan, orang tua mahupun dewasa..
sayalah anak perempuan Encik Mohamad Sofian yang masih banyak perlu di ajar tentang ilmu menjaga adab..
Astagfirullah Al Azim..

Saya bukan seorang kakak yang sempurna untuk adik-adik saya
tapi jauh dalam hati, saya selalu ingin menjadi yang terbaik di mata
Amar, Anas, Amru dan Adam..

dan yang paling penting menjadi yang terbaik dihadapan Allah dan Rasulullah saw..
InsyAllah


Apa yang ada dalam hati seorang kakak seperti saya..
banyak
sebanyak bintang yang bertaburan di langit ciptaan Tuhan

Amar once said :
"kau tak pernah rasa apa yang aku rasa Kak Yong"

begitu kah saya?
Astagfirullah al Azim..

Hakikatnya
saya percaya dalam hati seorang kakak itu
kegembiraan adik-adik lah kegembiraan mereka dan..
kesedihan adik-adik lah kesedihan mereka

"hurt me, but never dare to hurt my brothers"
inilah prinsip saya sebagai seorang kakak..

Lantas dengan prinsip yang macam inilah saya kerap kali melampaui batas..
melampaui batas seorang anak kepada ibu dan bapa..
hanya kerana saya kerap kali backing them up dihadapan umi dan abuya
tinggikan suara dihadapan umi dan abuya
kerana walau apa cara sekalipun
arrghh..
"hurt me but never dare to hurt my brothers"

Itulah jawapan yang mampu saya berikan.

Bukan setiap masa saya sebiadap seperti yang saya jelaskan di atas..
selalu nya untuk backing mereka I do considered situation and the reasons behind what happened..
kalau betul salah adik-adik
Saya akan interfere juga most of the conversations just to protect them from being harm..

Harm yang macam mana?
anda pernah kena rotan?
Harm yang macam itulah yang saya maksudkan..

Pernah sekali Anas hampir-hampir kena rotan sebab bergaduh..
alih-alih saya yang jadi galang ganti Anas..
kenapa?
sebab berani sangat menjawab depan Abuya..
apa yang saya buat during peristiwa ini..
saya grab Anas before Abuya sempat pukul dia, saya lawan cakap umi and the whole situation divert..
last-last saya yang kena tali pinggang..

Tali pinggang apa la sangat
sebab
"hurt me but never dare to hurt my brothers"

"Amru nak belajar dengan Kak Yong, tak nak belajar dengan Umi"
umi tak salah in every situations
cuma umi garang bila mengajar
saya cuba explain pada Amru..mungkin sebab masih berumur 9 tahun and beyond his maturity yang menyebabkan Amru masih tak faham..



Bila Adam and Amru whisper:
"Kitorang rindu Kakyong"

Bila Anas said:
"boring bila kau takda dekat rumah, nak cerita masalah pun tak boleh"

and
Bila Amar said:
"Kakyong jaga diri baik-baik"

Hati saya jadi tenang..
jadi sayu
dan kadang-kadang boleh buat saya yang susah nak menangis
"bergenang dengan air mata"
tapi air mata tak jatuh-jatuh..duduk terkumpul dekat mata saja..


Untuk semua
hargailah kakak mahupun abang yang Allah kurniakan pada kita
this sibling bond yang Allah cipta sangat unik dan luar biasa..
ada sebab mengapa Allah jadikan anda adik
dan kakak mahupun abang anda sebagai "abang" dan "kakak"
the tendency to be loved and to love..
to be sacrificed and to sacrifice..

Kerana Allah tahu
seorang kakak dan abang yang diciptakannya
adalah someone yang sacrifice dan cintanya kepada adik-adik sangat besar berbanding
seorang adik yang diciptakannya..

Menjadi seorang kakak itu
is to love
and to sacrifice
InsyAllah

Ya Allah
Semoga iman Amarku menjadi sekuat iman Amar B Yasser
Semoga Anasku menjadi secerdik Anas B Malek
Semoga Amruku dan Adamku membesar menjadi pemimpin kebangkitan Islam
InsyAllah
Amin

Dalam Hati Seorang Kakak
Damia




3 comments:

Kisah Aku... said...

teringat kat kakak2 n abg2 aku...ye,mmg itu perasaan seorang kakak or abang,sgt protective pd adik2nya,tp jgn lupa juga utk membiarkan adik2 itu bangkit sendiri...kita tidak akan selamanya berada bersama mereka..=)

Anonymous said...

best!!! berhasrat nak menjadi kakak yg baik jugak.. menghargai abang2 seadanye.. insyaALLAH..

Wan Izwar said...

hmm..i don't have real sister related by blood..but i do have an adopted sister..a sister which i love(sayang) sooo much..not love(cinta) eh..huhuhuhu3..but the condition is vice versa.."hurt me but never hurt my sister"..this ppost also inspire me to become a great brother to my younger brothers and sisters, and especially in my family..

however, this is my main point..you are such a great sister..very caring,very loving..i wish i could have a sister like you too..huhuhuhhu3..

Post a Comment