Jul 17, 2010

Having UIA Similar To Harvard


Assalamualaikum wbt..
Dr Norhayati once said :
"when entering my class, just imagine that you are in Harvard University"

"wow biar betik !
without proper enrollment ke Dr?
Dr..Dr..
suka saya macam tu.."

alih-alih itu yang saya fikir lepas tak sampai 2 minit Dr giving that statement..
dan hari itu Dr buat saya fikir panjang..bukan berangan-angan akan tetapi bercita-cita pada sesuatu yang saya kira tinggi, setinggi alam semesta..

ada tinggi ke alam semesta?
infiniti...
manusia tak mampu nak kira berapa panjang alam semesta..
masyAllah..SubhanAllah..Allahuakbar..

dan seinfiniti itulah cita-cita yang mengalir dalam setiap blood vessel saya..
Harvard Univesity...ada apa dengan Harvard?

Prof Sidek Baba once said :
"Be proud when you are in this university (IIUM=UIA)"
"regardless to its locality"

sekali lagi..
saya berbisik dalam hati :
"wow..prof seperti spreading an oil dekat semangat hati yang tengah terbakar"


petang tu selepas pulang dari kelas EAP, saya terus search postgraduate requirement and application dalam website harvard university.com..
mak ai...
kata orang, kalah mat jenin la saya petang tu..
requirement Harvard mungkin tak sesusah yang selalu kita jangka..

having its own brand name of Harvard 
mungkin menjadikan hampir separuh kita merasakan enroll ke Harvard sangat payah..dan bukan calang-calang orang yang terpilih ke sana..


sebenarnya memang betul...
saya search Harvad Medical School, lihat semua postgraduate course yang ditawarkan...
semuanya bombastic di mata seorang undergraduate seperti saya..course mungkin gempak tapi to meet Harvard requirement memang tak susah..asalkan kita usaha ke arah itu..dan when kita rasa macam dah meet Harvard requirement..to compete with others as well is cerita lain plak..dan competing seats in Harvard la yang sebenarnya payah..

Nak make sure we are meeting Harvard requirement kalau ikut logik akal...memang tak payah
but, when competing against other la yang sebenarnya cabaran..
dan kerana inilah saya faham kenapa kita begitu memandang tinggi pelajar-pelajar Malaysia yang berjaya dalam admission process to Harvard..

let say : 
ada 100 applicants yang apply untuk 10 seats yang ditawarkan di Harvard School of Public Health..
dan dari 100, 90 applicants akan kecewa sebab applicantion rejected..bukan 90 orang ni tak pandai and tak meet Harvard requirement..
cuma 10 applicants yang diterima ini far more better than this 90 applicants..mungkin this 10 applicants meeting 200% of Harvard requirement.

Inilah the brutal truth about Harvard University...
dan lihatlah betapa obsesnya 10 applicants yang berjaya tadi belajar..mungking ada benda yang dapat kita contohi...

Dalam kehidupan Rasulullah SAW dan sahabat sendiri penuh dengan hikmah..
hikmah dalam konteks yang cuba saya maksudkan adalah kebijaksanaan..Rasulullah sendiri seorang yang berstrategi, dan orang yang berstrategi ini adalah orang yang pandai..

dan di sini lah wujudnya term 
"study smart, bukan study hard"

smart = strategi dan bila kita sudah berstrategi mari work hard menjadikan stretegi satu realiti..
saya percaya melalui pembacaan saya tentang riwayat hidup Rasulullah SAW, 
mari kita refleks peristiwa Perang Khandak

kalau bukan kerana kebijaksanaan = strategi Salman Al Farisi dan ketekunan umat islam merealisasikan strategi yang dikongsikan Salman, mungkin dalam catatan sejarah..
Islam tidak akan menang terhadap pasukan musyrikin mekah..namun strategi Salman kemudiannya ditambah dengan ketekunan semua para sahabat Rasulullah SAW menjadikan tentera Islam pada zaman itu memenangi perang Khandak..

Lihat saja 
bagaimana strategi Rasulullah SAW dalam Perjanjian Hudaibiyah
bagaimana strategi Salahudin Al Ayubi ketika menakluk Palestine
bagaimana strategi Sultan Muhamad Al Fateh ketika menakluk Constantinopal
bagaimana strategi Umar Al Khatab ketika menakluk 2/3 dunia 

dan semua kejayaan ini bermula dengan strategi dan di ikuti dengan kerja keras serta ketekunan..

Rasulullah SAW berjaya kerana ada Allah disisi nya..
Kenapa tidak kita?
Jika Rasulullah SAW ada Allah..
kita ada Allah dan Rasulullah SAW disisi kita..
kita ada 2 petunjuk Al Quran dan Sunnah Rasulullah..

dan kerana 2 inilah saya percaya kita mampu menggapai cita-cita yang tingginya, setinggi infiniti alam semesta..
Pegang Allah..
Pegang juga Rasulullah..
lihatlah betapa tinggi awan kejayaan yang mampu kita gapai jika kita adalah manusia yang hanya mengharap pada Allah dan belajar dari hidup Rasulullah..

berstrategi la jika benar anda ingin ke Harvard
berstrategi la jika benar anda ingin berjaya..

Buat rakan-rakan semua
Doakan saya berjaya menjejakkan kaki ke Oxford ataupun Cambridge..
Insyallah, moga dimakbulkan Allah

Buat Oxford dan Cambridge
InsyAllah, tunggu kehadiran saya..
Amin..

Truly 
Damialeon 




  

4 comments:

perindu_خلافة said...

wah best².. da lame menunggu utk bace n3² yang camni, bekobar da semangat rasenya, ^_^

thanx damia cz sharing ur thought,

Nurul Damia Bt Mohamad Sofian said...

sama-sama
rizqan

ummu.uka@yl said...

salam damia..
i'm waiting for u =)

i've made my way n fulfilled my dreams n ambition here..
dan aku tahu pilihan yg aku buat 2 thn lepas adalah pilihan yg betul, by Allah's will

semoga kita bertemu di UK nanti~ insyaAllah!

Nurul Damia Bt Mohamad Sofian said...

wslm izzah..

teringat ak 2 tahun b4 ko ke mesir..
InsyAllah..
moga2 Allah temukan kita dekat UK nanti

Post a Comment