Jun 18, 2012

Infaq & Sedekah : Mengajar Erti Memberi

Assalamualaikum wbt.

Bismillahirahmanirahim.

Ada satu doktrin yang selalu sangat saya dengar tentang isu berinfaq dan bersedekah."Jangan beri duit pada peminta-peminta sedekah ditepi-tepi jalan, kalau kita beri duit pada mereka, samalah macam kita tidak menggalakkan mereka untuk berusaha bekerja mencari wang"

Astagfirullah al azim. Astagfirullah al azim. Astagfirullah al azim.
Nauzubillahiminzalik.

Saya pohon agar Allah sentiasa melindungi diri saya dan sahabat yang membaca dari kekikiran yang sebegini rupa.

Doktrin yang sebegini, hanya dilafazkan oleh orang-orang yang tak faham dengan perintah Allah dan orang yang tidak membaca tentang sirah dan peribadi Rasulullah serta para sahabat. "Narrow minded" itu sahaja yang mampu saya katakan. Memang kasar, tapi itulah realiti.

Jika pernah kita punyai doktrin seperti diatas, kita juga sebenarnya golongan mereka yang narrow minded. Nauzubillahiminzalik.Apa salahnya kita memberi pada mereka? Mereka bukan penagih dadah yang meminta duit untuk membeli dadah. Itu lain ceritanya. Mereka adalah golongan fakir yang memerlukan. Bila memberi atau bersedekah, kita melakukannya untuk pahala dan syurga diakhirat kelak. Bukan itu sahaja, kita melakukannya demi mencari redha Allah dan membersihkan diri kita dari dosa.

Wang dan harta yang ada pada kita sekarang adalah mandat yang Allah kurniakan. Dia adalah Tuan yang memberi mandat kepada siapa sahaja yang Dia kehendaki. Jangan terlalu bongkak seolah-olah wang yang kita miliki itu adalah milik kita yang solid.

Jangan, jangan dan jangan.

Ada lagi satu sifat kikir yang kebanyakan orang jarang-jarang perasan.

Memberi dengan RM1.
Kenapa ye agaknya? RM1 pun sama la dengan memberi, kenapa kikir pula?
Ada 2 situasi.

Mmmmm, 

Bersedekah dan memberi itu adalah satu perbuatan yang sama, yakni kita memberi kepada golongan fakir miskin, anak-anak yatim, ibu tunggal, untuk pembinaan sekolah ataupun masjid dan sebagainya.Ada orang yang berasa lega dengan memberi dengan RM1. Tapi, sewaktu makan tengahari atau malam,tak pernah pula berkira-kira untuk berbelanja sebanyak RM10 - RM20. Wang makan mengenyangkan perut sendiri lebih penting dari memberi pada mereka yang kita sendiri tak tahu sudah berapa hari agaknya tidak makan.

Mungkin la ada yang kata, 
"Normally my lunch, cost me RM4 - RM6 je." Wahai para sahabat, mari kita jadi manusia yang realistik. Either RM4 or up to RM6 bukankah nilainya masih banyak jika dibandingkan dengan RM1?

Tepuk dada dan tanya diri sendiri. Kita sebenarnya kikir atau kata lainnya kedekut. Kalau kita bisa membeli sesuatu untuk diri sendiri dengan jumlah wang yang beratus, tapi bila soal sedekah atau memberi kita rasakan RM1 sebenarnya sudah memadai. Nauzubillahiminzalik.

Tapi dalam situasi kedua,
Ada orang yang memang tinggal RM1 sahaja dalam purse dan wallet mereka. Atau mungkin RM2. Namun mereka ini tak hesitate untuk memberi RM1 itu dan mengetepikan kepentingan peribadi. MasyAllah. Hebat sungguh orang-orang yang seperti ini.

Isu sedekah dan berinfaq ini banyak diterangkan oleh Allah dalam ayat Al-Quran. Dalam Al-Quran tiada specific surah yang dinamakan "Surah Infaq" atau "Surah Sedekah" tapi ayat yang menyuruh kita berinfaq dan bersedekah itu Allah terangkan almost in all of the Surah in Al-Quran. 

Kenapa macam ini?
Supaya manusia tahu betapa sedekah, infaq dan memberi itu sangat-sangatlah penting sampaikan Allah asyik mengulang-ulang peringatan tentangnya dihampir keseluruhan surah di dalam Al-Quran.

Repetition of order itu sendiri sudah menggambarkan kepentingan. Sama la juga macam bila mak kita asyik ulang benda yang sama. "Jangan keluar malam, jangan keluar malam, jangan keluar malam" hampir hari-hari mak kita bagi nasihat yang sama. Itu menunjukkan betapa seriousnya dia tidak mahu kita keluar malam, sebab dia takut akan consequences yang bakal berlaku.

Namun repetition reminder yang disebut oleh Allah dalam Al-Quran tentang sedekah dan infaq, menunjukkan betapa hebat dan awesomenya reward bagi mereka yang memberi dan mereka yang tidak kikir ini.

Jadi tanya diri sendiri. Kalau kita mampu membayar duit makan sehingga RM4 - RM20 kenapa mesti kita bersedekah atau memberi dengan RM1? Kita adalah manusia yang terlalu bersyukur pada kesenangan yang Allah kurniakan, tunjukkan rasa syukur kita pada Allah dengan perbuatan dan amal. Sebanyak mana yang kita bayar mengenyangkan diri sendiri, sebanyak itu seharusnya kita bersedekah, infaq dan memberi.

Bukankah itu tanda syukur kita yang tak sudah pada Allah yang sentiasa memberi dan melebihkan kita dari golongan yang tidak berupaya ini? Allahuakbar. Syukur itu tiada musim.


Surah As-Saba : 39
"Katakanlah, 'sungguh, Tuhanku melapangkan rezeki dan membatasinya bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya'. Dan apa saja yang kamu infakkan, Allah akan menggantikannya dan Dialah Pemberi rezeki yang terbaik".


Surah Al-Fatir : 25
"Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Al-Quran, melaksanakan solat dan menginfakkan sebahagian rezeki yang Kami anugerahkan kepadanya dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perdagangan yang tidak akan rugi".

Sungguh banyak sekali ayat-ayat Al-Quran yang dengan tegas dan lembut mengingatkan kita akan pentingnya berinfaq dan sedekah. Kalau kita flip Al-Quran pages by pages or Surah by Surah, perkataan infaq dan sedekah ada di mana-mana sahaja. Masyallah. Ia adalah satu perdagangan yang tidak merugikan. Bila Allah sudah melapangkang rezeki kita, jangan kikir untuk memberi.

Kadang-kadang memang benar, banyak sekali anak-anak kecil di jalanan yang singgah di restoren dan tempat-tempat parking kereta untuk meminta sedekah, menjual sticker ayat-ayat Quran ataupun tisu. Ada yang berpendapat mereka ini dihantar oleh agen-agen kongsi gelap.


If we put asight our negative thought, dan memberi kerana kita mengharapkan:
  1. Redha dan cinta Allah pada kita.
  2. Allah membersihkan diri kita dari dosa-dosa terdahulu.
  3. Syurga yang sukar digambarkan indahnya sebagai  balasan di akhirat kelak.

bukankah semua itu indah? dan perasaan memberi dengan niat sebegini benar-benar memberi kesan pada hati.


InsyAllah, moga Allah kuatkan hati-hati kita untuk terus memberi.
InsyAllah, moga Allah hapuskan dalam diri kita sifat kikir dan kedekut yang akhirnya merugikan kita. Amin.


Saya Hanya Seorang Hamba
Nurul Damia Mohamad Sofian

No comments:

Post a Comment