Oct 22, 2011

Mengukir Baki Hidup Yang Signifikan

Assalamualaikum wbt.

SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahuakbar
Allahumma solli ala Saidina Muhammad wa'ala alihi wa sohbihi wa sallim

Mengukir baki hidup yang signifikan.
Menjadi pelajar tahun akhir di UIAM, adalah satu signifikan. Few months left to be fully graduated as undergradute student.

Menjadi senior, menjadi sahabat dan menjadi kakak adalah satu signifikan.
Menghadapi cabaran berFYP juga satu signifikan.
Menerjah kesibukan sebagai seorang final year juga satu signifikan.

Menghabiskan baki-baki kenangan bersama kawan-kawan di UIAM ini juga satu signifikan.
Dan perpisahan sesudah pertemuan kita di UIAM ini juga adalah signifikan.

Hidup ini sememangnya signifikan.

Looking back throughout the years, kita yang hari ini adalah hasil dari pengalaman lepas yang sangat signifikan.

Belajar dari pengalaman. Menjadikan kita senior yang lebih mature dan contented with experience.

Alhamdulillah.
Kita diizinkan Allah untuk meneruskan baki hidup yang signifikan ini di bumi UIAM.
Mungkin sesetengah merasakan apalah sangat yang ada dalam UIA ni selain beruk-beruk ganas yang suka buat onar, khinzir yang makin selamba merayap di KOS dan KOP dan anjing yang tak pasal-pasal nak mengejar orang.

Seolah-olah 4 tahun di UIAM kuantan perkara seperti itu la yang mengisi hari-hari kita. Hakikatnya tidak pun.

Percayalah,
4 tahun sesudah kita keluar dari UIAM ini, pengalaman kena kejar beruk ganas, nampak khinzir and kena kejar anjing ini lah yang for sure berlegar-legar dalam kepala. Ia pengalaman pahit yang bakal menjadi manis.

Back to basic.
Bukan kisah beruk, khinzir and anjng yang ingin saya kongsikan, tapi ada yang lain yang lebih utama dan signifikan.

Hari terakhir di UIAM kuantan kelak akan menjadi terlalu signifikan buat semua 4th Year. Pasti akan ada air mata perpisahan yang bakal mengalir. Despite all the hardships and fights that we had among us, itulah sebenarnya yang menjadikan baki-baki hidup di UIAM Kuantan ini penuh makna dan manis untuk di kenang.

Namun, berjayanya kita diukur dengan kejayaan mengenggam segulung ijazah. Ini adalah berjaya dalam definisi "literally". Graduate nya kita semua sebenarnya membawa 2 kemenangan yaitu:
  1. kemenangan memiliki segulung ijazah.
  2. kemenangan mengubah diri.

Kemenangan memiliki segulung ijazah hakikatnya lebih bermakna jika ia dibawa bersama dengan kemenangan mengubah diri.

4 tahun di UIAM sukakah kita menjadi orang yang sama?
Pejamkan mata dan tanyalah diri.

Bumi Allah sangat luas,
dan di dalam keluasan bumi yang infiniti ini kita dicampak oleh Allah di bumi UIAM Kuantan. Bukannya di UK, USA, Russia, Ireland dan sebagainya tapi di Kuantan, Pahang, Malaysia.

Jangan pandang ini sebagai nasib atau sekadar perkara biasa.
Every single things that happened has it own reason.

kenapa UIA? kenapa Kuantan? dan kenapa Malaysia?
why? why? and why?
pernah tanya tak soalan ini dekat diri masing-masing?

Dan di dalam post ini saya mengajak diri saya dan rakan-rakan semua, untuk melihat tarbiah Allah secara 360 darjah luasnya.Penghijrahan

Jika anda anak kelahiran Sabah, Kelantan, Johor, Kl, Selangor, Perak, Kedah, Penang, Terengganu, Negeri Sembilan, Melaka, Sarawak dan Perlis anda, saya dan kita adalah musafir.

Dan sekiranya anda adalah anak kelahiran mana-mana negara yang datang menuntut ilmu di UIAM Kuantan ini, anda juga adalah musafir dan tetamu untuk orang Malaysia.

Kita adalah musafir yang melakukan penghijrahan. Dari islam kepada jahil atau dari jahil kepada islam. Tenung dan lihatlah di manakah kita yang sekarang ini.

Sebagaimana Mush'ab B Umair, antara golongan anak muda yang terawal memeluk Islam. Pemilik wajah kacak dibumi tandus Makkah. Islamnya Mush'ab adalah pembuka jalan hijrah ke Madinah Al Munawwarah.

Mush'ab diutus Rasulullah saw kepada penduduk Madinah sewaktu Aqabah pertama. Waktu itu beliau baru berusia  20an. Amanat Rasulullah saw ringkas tapi padat dan penuh cabaran.  Tanpa banyak bicara ataupun keluhan, amanat Rasulullah saw diterima Mush'ab. Beliau di perintahkan untuk menyebarkan syariat dan panji-panji islam di bumi Madinah, mengajak penduduk Madinah mengEsakan Allah dan membacakan ayat-ayat Al-quran kepada mereka. Beliau berhijrah dan meninggalkan bumi Makkah kerana Allah dan Rasul.

Dan kerana Allah dan Rasul juga lah seluruh daerah Madinah berjaya diislamkan oleh Mush'ab B Umair. Kejayaan Mush'ab mengislamkan hampir keseluruhan penduduk Madinah telah membuka jalan hijrah umat islam dari Makkah ke Madinah. Salah satu faktor terbesar penyumbang kejayaan hijrah adalah kerana usaha Dakwah Mush'ab B Umair di bumi Madinah. Anak muda menyebarkan islam pada golongan seusia atau golongan anak kecil mungkin nampak senang, tapi cabaran datang, bila dakwah perlu disebarkan pada golongan yang lebih tua dan lebih senior dari Beliau.

Biasan hidup Mush'ab dan diri kita sangat mirip dan sama.

Bukankah kita juga anak muda dan remaja yang berusia 20an sama seperti Mush'ab?
Bukankah kita juga sedang berhijrah ke bumi kuantan ini sebagaimana hijrah Mush'ab ke Madinah?
Bukankah kita juga punyai Tuhan yang sama seperti Mush'ab?
Bukankah kita punyai Rasul yang sama seperti Mush'ab?
Bukankah kita Islam sama seperti Mush'ab?

Lantas tanya ini pada diri kita...
Apakah beza Aku dengan Mush'ab B Umair?

Bezanya adalah pada proksi masa dan niat.
Mush'ab hidup di zaman Rasulullah saw, menerima Islam terus dari Rasulullah, guru beliau adalah Rasulullah, Mush'ab menerima tarbiah terus dari bibir Rasulullah. Mush'ab dapat melihat Rasulullah, lantas berada dekat dengan Rasulullah menjadikan beliau pemuda unggul, cintanya pada Allah dan Rasul juga sangat jitu dan unggul.

Berbeza dengan kita.
Kita hidup sesudah zaman Rasullah dan para sahabat. Kita menerima Islam kerana ibu bapa sudah Islam. Kita berguru dengan ustaz, ustazah, professor dan Dr. Kita menerima tarbiah dari manusia sekeliling, kita tidak dapat melihat Rasulullah, apatah lagi untuk berada dekat dengan Rasulullah. 

Jika Mush'ab adalah sahabat Rasulullah. Kita adalah umat Rasulullah.
Niat dan perjuangan Mush'ab B Umair itu adalah kerana Allah dan Rasul

Rasulullah saw pernah bersabda, sewaktu baginda menatap wajah Mush'ab dengan penuh kasih sayang dan syukur baginda tersenyum sambil berkata:
"Dahulu saya melihat Mush'ab ini tidak ada yang mengimbanginya dalam memperolehi kesenangan dari orang tuanya, kemudian ditinggalkannya semua itu demi cintanya kepada Allah dan Rasul-nya"

Mush'ab sudah berniat kerana Allah dan Rasul-nya. Dan Rasulullah sudah menjadi saksi kepada niat pemuda ini. Bagaimana dengan kita? Apakah niat kita ke Kuantan ini?

Tanyakan pada diri kita:
Adakah perjuangan dan penghijrahan aku dibumi UIAM Kuantan ini juga kerana Allah dan Rasul-nya?

Cabaran Mush'ab di bumi Madinah dan cabaran kita di bumi Kuantan.
Mengubah diri dari jahil ke Islam adalah langkah pertama dan kemenangan kedua kita di UIAM Kuantan. Jangan takut untuk berubah. Dan jangan takut untuk kata "Aku hendak berubah!"

Niat pertama adalah pembuka jalan. Jadi jika ingin berubah, mulakan lah niat.
Katakan:
"Ya Allah aku ingin berubah, kerana Allah dan Rasul, tunjukkan aku jalan Ya Allah, kuatkan aku dan istiqomahkan aku di jalanMu Ya Allah."

Ingat!
Niat adalah langkah pertama.


Kemenangan Mengubah Diri

Untuk mengukir baki-baki hidup yang signifikan, diri kita perlu melakukan perubahan terlebih dahulu. Jangan takut untuk berubah, mengapa perlu difikirkan pandangan kawan-kawan, pandangan ibu bapa dan orang sekeliling lebih daripada memenuhi pandangan Allah kepada kita.

Hidup untuk akhirat bukan demi dunia. Jadi tinggalkan brand-brand barat yang menjadi kegilaan kita, makanan-makanan ringan pemuas nafsu dan perosak badan, ideologi-ideologi kafir yang makin menular setiap rongga arteri. Kita bagai lupa, dunia ini bakal hancur seperti gunung yang hancur meletuskan debu. Kita bagai lupa, kita akan mati! ditimbus tanah dan ditemani kegelapan azab kubur.

Hiburan bukan jalan penyelesaian masalah!
Hiburan bukan cara menghilangkan stress!
Berhiburlah, masalah dan stress hanya hilang sekejap apabila berhibur. Setelah habis berhibur, ia pasti datang semula !!

Saya selalu mengalaminya dulu. Kerana itu saya tahu.

Jadi bagaimanakah dan apakah caranya untuk memulakan langkah pertama untuk berubah? Saya kongsikan idea ini dari Allah untuk kita semua.

1) Mulakan Niat

Niat datang dengan pelbagai cara. Bisikkan pada hati seolah-olah berdoa untuk diri sendiri "Ya Allah aku ingin berubah, keranaMu dan RasulMu, tunjukkan aku jalan Ya Allah, kuatkan aku dan istiqomahkan aku di jalanMu Ya Allah, Terimalah aku Ya Allah". Berdoalah dalam pelbagai jenis content, isi dalam kita mungkin berbeza, tapi matlamat perubahan kita sama! Demi Allah dan Rasul.

2) Solat

Jagalah solat. Solat adalah akar tunjang segalanya. Rosak akar, rosaklah segalanya. Jangan berani dengan sengaja meninggalkan solat fardhu. Hati kita bagai dipalit najis bila dengan sengaja kita berani meninggalkan solat fardhu.

3) Doa

Sentiasa rajin berdoa di waktu-waktu mustajab berdoa. Mintalah apa saja. Jadikan Allah kekasih hati, mintalah apa-apa saja. Senaraikan segala permintaan anda, have your own praylist! Apa yang kita inginkan diakhirat, didunia, apa yang kita inginkan untuk ibu bapa, adik, guru, sahabat, saudara seislam. Apa yang kita inginkan untuk masa depan kita, apa yang kita inginkan dalam bakal suami, isteri dan anak-anak kita. Buatlah praylist anda sendiri, dan berdialog lah dengan Allah tentang hajat dan keinginan kita. Allah selalu mendengar, tinggal kita yang perlu memilih, menceritakan segalanya pada Allah atau sekadar membiarkan hajat berlalu pergi tanpa ingin memberitahu Allah. Hakikatnya Allah tahu apa yang kita inginkan tanpa perlu memberitahuNya. Cuma Allah ingin kita sentiasa bercerita denganNya dan bermanja denganNya. Hubungan antara kita dan Allah akan jadi lebih manis dan lebih akrab kerana kita menceritakan segalanya kepada Yang Maha Memberi.

4) Qiyamullail

Bila timbul soal bangun malam, semua orang naik lemau. Dulu saya pun sama lemau. Merasakan diri tak mampu untuk bangun di 1/3 malam. Tapi Alhamdulillah Allah itu Maha Besar. Sewaktu Ramadan tahun ini, Allah membuka pintu mujahadah dan memberi saya hidayah untuk selalu bangun malam, melaksanakan solat sunat. Lantas momentum daripada Ramadan itu saya teruskan sehingga ke hari ini. Kita mulakan dengan seminggu sekali berqiyam. Bila rasa sudah kuat, mari sama-sama tingkatkannya dengan 2 kali seminggu dan seterusnya. Do it moderately, Allah tidak pernah memaksa, tapi Allah suka melihat kita berusaha. Kalau rasa patah semangat dan datang rasa malas, cepat-cepat berdoa. Mohon agar kita kuat dan istiqomah untuk terus berqiyam. Mungkin tidak sempurna mana, tapi ajarkan diri untuk kuat kerana Allah.

Allah berpesan dalam Al-Muzzammil ayat 6: "Sungguh bangun malam itu lebih kuat mengisi jiwa dan bacaan di waktu itu lebih berkesan."

In one of Hadith Qudsi riwayat Bukhari dan Muslim " Our Lord descends during the last third of each night to the lower heaven and says: is there anyone who calls on Me that I may respond to him? Is there anyone who asks Me that I may give unto him? Is there anyone who request My Forgiveness that I may forgive Him?"

Bukankah janji Allah itu benar.

5) Buku & Artikel

Semakin banyak kita membaca semakin jelas segalanya. Antara faktor-faktor yang membantu proses dakwah pada diri sendiri adalah membaca banyak buku-buku dan artikel-artikel agama. Bacalah semula sirah para nabi, sirah Rasulullah saw dan para sahabat, buku-buku yang menceritakan pengalaman hidup seseorang dalam proses mengenal Allah dan mengubah diri. Carilah buku-buku sebegini, banyak dijual di kedai buku. Ia membawa kita melihat siapa dan dimana diri kita yang jahil ini. Bila membaca, jangan sekadar membaca pada mata, tapi bacalah agar ia turun ke hati. Fikirkan cara bagaimana menjadikan apa yang kita baca itu satu praktikal. Lantas amalkan. Setiap kali ingin membeli buku, berdoa pada Allah, agar kita ditemukan dengan buku ataupun artikel yang dapat mendekatkan kita pada Allah dan RasulNya. Doa juga agar kita ditunjukkan jalan oleh Allah untuk mempraktikkan apa yang telah dibaca.

6) Amalan Sunat

Sesudah memulakan langkah, biasakan diri dengan amalan-amalan sunat. Banyak memberi salam dan senyum. Bantu kawan-kawan yang susah. Berinfaq dan memberi hadiah, lebih kerap menghadiri majlis-majlis ilmu, puasa sunat Isnin dan Khamis, solat sunat rawatib, solat dhuha dan membaca al-quran. Senaraikan beberapa amalan sunat yang kita ingin laksanakan. Sebagai contoh, konsep mutabaah amal yang sering dilaksanakan dalam usrah: Dhuha 2 kali seminggu, Rawatib 2 kali sehari, Infaq sekali seminggu, Puasa sunat 2 kali seminggu dan sebagainya. Susun jadual amalan anda, pilihlah mengikut keupayaan kita. Jangan terlalu memaksa diri untuk melakukan semuanya bila diri sendiri tidak mampu. Namun jangan pula terlalu memandang ringan pada amalan sunat. Mulakan dengan langkah bersederhana. Agar dengan kesederhanaan kita menjadi istiqomah dengannya. Jika sampai satu waktu timbul rasa berputus asa dan bosan. Jangan lupa Allah selalu bersama kita yang ingin berubah. Cerita semuanya pada Allah. Beritahu Allah tentang usaha kita untuk melaksanakan amalan-amalan sunat ini. Pohon pada Allah agar kita sehingga ke akhir nafas, mampu untuk istiqomah melaksanakannya.

Bukankah kita ingin berubah kerana Allah dan RasulNya. Jadi ceritakan segalanya pada Allah yang Maha Mendengar.

Dari Allah, melalui saya, kepada anda.
Inilah niat saya. Post kali ini ditulis dari hati agar ia meresap ke dalam hati setiap sahabat dan pembaca.

Islam itu akan Menang kelak. Ini janji Allah. Dan di hari kemenangan islam itu adakah kita sebahagian dari pemuda yang memperjuangkannya? Islam itu pasti menang with or without kita. Pilihlah, samada menjadi sebahagian dari pejuang yang berada di saat kemenangan islam atau sebahagian dari mereka yang tak boleh diharapkan. Allah tidak memerlukan kita, sebaliknya kitalah yang memerlukan Allah.

Jadi untuk menjadi pemuda kebangkitan islam, dakwah pada diri perlu dimulakan.
Jangan lagi berlengah. Jalan terbentang luas di depan mata, tinggal kita untuk memilih..berubah ataupun tidak. Jika kita memilih untuk berubah, bersyukurlah kerana kita sedang mengukir baki hidup yang signifikan

Ikhlas,
Nurul Damia Bt Mohamad Sofian
Saya Hamba Yang Hina.No comments:

Post a Comment