Jan 8, 2014

Dialog Bersama Adik Yang Tidak Berbinti

Assalamualaikum wbt.

Bismillahirahmanirahim
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar

Ada sebuah cerita yang ingin saya kongsikan bersama, kisah pertemuan saya dengan seorang adik berusia 17 tahun yang dibesarkan di rumah kebajikan. Pertemuan dengan adik ini sangat istimewa, dia seorang anak luar nikah yang ditinggalkan oleh ibunya di rumah kebajikan sejurus dilahirkan. 

Pernahkah sahabat semua, bertemu secara bersemuka dengan seorang anak luar nikah yang sudah membesar meningkat remaja ataupun dewasa? Barangkali, mereka ini terlalu banyak kisah luka yang terpendam dalam hati. 
Kisah bagaimana saya mengenali adik ini amat unik. Pertama kali bertemu, saya tidak dapat mengagak bahawa adik ini seorang anak yang tidak berbinti, sehinggalah saya melihat kad pengenalannya sendiri. Ya, anak luar nikah tidak dinasabkan ke atas sesiapa. Makanya, mereka diberi nama tanpa ber"bin" atau ber"binti" kan sesiapa.

Adik ini membenarkan segalanya melalui pengakuan dirinya sendiri "Ya Kak Damia, saya anak luar nikah". Tidak tahu bagaimana harus saya bertindak sesudah mendengar apa yang keluar dari mulutnya, kami berpelukan, amat lama, saya seakan berharap agar pelukan tersebut dapat menghilangkan segala kepayahan hidupnya selama ini.

Beginilah cerita beliau..

Dia ditinggalkan dirumah kebajikan sejurus selepas dilahirkan. Makcik yang membesarkannya dirumah kebajikan tersebut digelarnya "Ibu". Ibulah yang memberinya nama. Dia dibesarkan dengan pendidikan Islam yang cukup, dihantar kesekolah agama dan sewaktu pertemuan kami, seingat saya dia sedang berusaha menghantar borang permohonan ke Madinah. Katanya, "Kak Damia, saya nak sambung belajar Hadith dekat Madinah" Subhanallah, saya tak mampu mengatakan apa-apa. Rasa kagum dan syukur yang tak sudah.

Katanya 

Semasa dia berusia 11 tahun, Ibu menceritakan segalanya, tentang bagaimana dia ditinggalkan, dan mengapa namanya tidak dibinti kan. Pertama kali mendengar berita tersebut, dia menangis, menangis bersama Ibunya. 2 bulan sesudah haidnya yang pertama datang, Ibu duduk menerangkan satu persatu kepadanya. Barangkali saya merasakan makcik Huda sudah merancang untuk mendedahkan kepada adik ini sebaik sahaja dia mencapai umur akil baligh. Dia dididik menjadi hamba Allah yang cukup positif dan tidak berdendam. Semasa saya menanyakan kepadanya "apakah perasaannya kini terhadap ibu kandung yang tidak pernah dia jumpa?"

Jawabnya membuatkan saya terkedu, dan petang itu kami menangis bersama..

Katanya

"Mungkin, orang mengangak saya membenci ibu kandung saya. Apa gunanya saya membenci dan memarahi emak yang bersusah payah melahirkan saya. Walau apapun, dia tetap emak kandung saya. Saya sangat berharap agar Allah pertemukan saya dengan emak kandung saya. Saya sering teringatkannya, berdoa agar Allah sentiasa melindungi dirinya, memberinya hidayah dan pertemukan dia dengan seorang suami yang membawanya kepada Allah. Saya sangat ingin bertemu dengannya."

"Saya redha dan tidak memarahinya kerana meninggalkan saya disini. Saya berharap agar Allah mengampuni dosa-dosanya, setiap benda baik yang saya lakukan saya berharap agar emak kandung saya mendapat pahala darinya juga."

"Kak Damia tahu kenapa saya menghafal Al-Quran? selain daripada keinginan saya untuk mendekatkan diri saya kepada Allah, saya juga ingin menjadi seorang yang dapat memberi syafaat kepada emak kandung saya di akhirat nanti. Saya redha dengannya, saya redha. Saya benar-benar ingin bertemunya. Kerana itulah saya menolak untuk ke Madinah sewaktu tingkatan 3 dahulu, kerana saya menunggu emak kandung saya datang ke sini mencari saya. Hingga kini, saya masih lagi menunggu.."

"Ibu tahu saya menunggu emak kandung saya, namun nasihatnya agar saya ke Madinah dan jangan lengahkan peluang yang ada. Jika ada peluang ke Mekah, Ibu menasihatkan agar saya berdoa apa sahaja sewaktu disana. Saya bersyukur saya dibesarkan disini, saya bersyukur Allah pertemukan saya dengan Ibu..syukur Alhamdulillah"

"Akak bersyukur dipertemukan dengan awak" kami senyum bersama.

Adik ini antara insan-insan teristimewa yang hadir dalam hidup saya. Bagaimana seorang anak luar nikah, dibesarkan dalam suasana tidak beremak dan tidak berayah, tapi masih mampu hidup positif tanpa dendam dan benci. Dia punyai hubungan yang erat dengan Allah, melihatkan dirinya yang tenang, pakaiannya yang cukup muslimah dan kata-kata yang sopan membuatkan saya menganguminya.

Berbual dengan adik ini, mengingatkan saya kepada Umi di rumah. Ya Allah sungguh aku bersyukur aku punyai Umi, semoga Allah mengampuni segala dosa Umi dan mengurniakan syurga Firdaus buat Umi. Saya pelajari banyak benda melalui perkenalan saya dengannya. Sudah lama saya tidak mendengar khabar darinya, semoga suatu hari nanti, Allah mempertemukan dia dengan emak kandungnya jua.

Semoga Allah mendidik saya menjadi anak dan hambaNya yang solehah dan tidak lupa untuk berbakti kepada Umi dan Abuya. Insyallah.

Saya hanya seorang hamba
Nurul Damia 

No comments:

Post a Comment