Apr 24, 2013

Dari Dalam Hati Seorang Hamba

Assalamualaikum wbt.

Bismillahirahmanirahim.
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Hari ini saya dirundung pelbagai perasaan. Sedih dan helpless itulah yang saya rasa. Saya melewati beberapa laman web yang menceritakan tentang perkembangan masyarakat Islam Rohingnya di Myanmar. Masyallah, "hasbi allahu wa ni'mal wakil" tiadalah sebaik-baik pelindung dan penyelamat melainkan Allah.

Sahabat,

Hari ini saya bangkit dari tidur, saya bersyukur kerana Allah meniupkan angin ketenangan dalam hati saya. Saya mampu ke tandas, saya mampu berwudhu' dan solat. Saya diizinkan Allah untuk bergerak, saya dapat membaca dengan mata yang Allah berikan, saya mampu mendengar alunan zikir dari masjid berdekatan rumah, saya dilebihkan dengan makanan yang sedap-sedap pagi ini. Ya Allah syukur, syukur, syukur. Alhmadulillah.


Namun, bagaimana keadaan saudara-saudara saya di palestin? di syria? di rohingnya? di somalia? bagaimana mereka semua? Lantas kerana ingin mengetahui bagaimanakah situasi mereka, saya cepat-cepat melayari internet dan mencari perkembangan terkini saudara-saudara saya di bumi Allah yang jaun dari Malaysia ini. Pencarian saya bermula dengan saudara-saudara saya di bumi myanmar di sebuah kawasan bernama rohingnya.

Hati saya bagai dicincang-cincang dengan parang. Melihatkan perkembangan mereka yang terkini. Di bunuh beramai-ramai sekali lagi setelah isu rohingnya ini dibangkitkan pada tahun 2012, dan sekali lagi saudara  saya di Rohingnya di bunuh walau seluruh dunia telah mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan ini. Di rogol kemudian di dera sampai mati, adik-adik yang masih kecil diikat dan dibakar hidup-hidup bersama rumah mereka. Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah.

Dimanakah letaknya akal manusia?

Air mata saya menitis, mulanya perlahan kemudian makin menjadi deras. Kerana amat sedih dan sayu, saya seolah-olah tidak mampu lagi untuk melihat perkembangan saudara-saudara saya yang lain di Palestin, Syria dan Somalia.

Seolah-olah ruang masa menjadi beku dan kosong.

Sejurus selepas habis membaca, saya bertanya pada diri. Dimanakah saya ketika mereka benar-benar memerlukan bantuan? Ketika rumah mereka dibakar, dimanakah saya ketika itu? ketika kakak-kakak saya dirogol dimanakah saya ketika itu? ketika ibu-ibu dan ayah-ayah dibunuh dihadapan anak-anak mereka dimanakah saya ketika itu? ketika mereka berlapar kenyangkah saya ketika itu? ketika mereka menangis adakah saya seronok tertawa ketika itu? ketika mereka ketakutan adakah saya tenang ketika itu?

Allahuakbar. "Inna lillahi wainna ilahi rajiun"

Hari ini dengan ketenangan yang kita kecapi, bersyukurlah. Alhamdulillah. Janganlah saya mahupun rakan semua lupa pada saudara-saudara kita di Rohingnya sana. 

Antara perkara yang boleh kita laksanakan sekarang adalah sentiasa melihat perkembangan mereka walau dari jauh. Dalam solat fardhu dan sunat jangan lupa untuk mendoakan mereka. Kirimkan qunut nazilah, sebagai meminta bantuan kepada Allah untuk menyelamatkan mereka. Berinfaq untuk keperluan seharian mereka. Sahabat boleh berinfaq buat masyarakat Rohingnya melalui Islamic Relief Malaysia atau Muslim Aid Malaysia.

Satu cara mudah saya kongsikan, bagaimana kita dapat memaksimumkan infaq kita dengan melibatkan orang sekeliling. Awal tahun ini sewaktu Gaza diserang saya meminta setiap ahli keluarga menyumbangkan setakat mana yang mereka mampu di dalam tabung yang telah saya sediakan. Alhamdulillah semua ahli keluarga saya, makcik-makcik, pakcik-pakcik dan nenek saya mengambil bahagian. Nilai wang yang telah berjaya dikumpulkan  amat besar. Alhamdulillah. Lantas, saya terus mendepositkan wang tersebut kepada Aqsa Syarif badan bukan kerajaan di bawah Ikram yang menguruskan sumbangan rakyat Malaysia ke Gaza.

Mungkin sahabat juga boleh berbuat demikian. Kalau bukan dengan ahli keluarga, mungkin dengan kawan sekeliling atau sebilik. Mungkin dengan adik-beradik atau mungkin juga dengan teman-teman usrah. 

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 265:

"Dan perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya untuk mencari redha Allah dan untuk meneguhkan jiwa mereka kepada Allah, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disirami hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buah-buahan dua kali lipat gandanya. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka embun pun sudah memadai untuknya. Allah maha melihat apa yang kamu kerjakan"

Al Baqarah 267:
"Wahai orang-orang yang beriman! Infakkanlah sebahagian dari hasil usahamu yang baik-baik dan sebahagian dari harta serta nikmat dari bumi yang dikurniakan untukmu daripada Allah. Janganlah kamu memilih (memberi) yang buruk untuk diinfakkan, padahal kamu sendiri tidak suka kepadanya. Dan ketahuilah Allah maha kaya lagi maha terpuji.

Kadang waktu, ada diantara kita sering memberi sumbangan pakaian yang sudah terkoyak ataupun rosak. Sesetengah kita apabila memberi sumbangan makanan kita membeli makanan pack yang paling murah yang kurang zat dan nutrisi. Ada dua jenis infak memberi ala kadar atau memberi yang terbaik. Dalam ayat diatas, Allah menegur kita semua supaya infak yang dikeluarkan haruslah yang baik-baik, bukanlah yang ala kadar.

Al Baqarah 268:
"Syaitan menakut-nakutkan kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu kikir (kedekut/menahan diri dari berinfak), sedangkan Allah menjanjikan keampunan dan kurniaNya yang melimpah ruah kepadamu. Allah maha luas lagi maha mengetahui."
Berilah setakat kemampuan kita. Tapi jangan langsung menahan diri dengan tidak berinfaq kerana takut duit atau keperluan kita tidak cukup. Apabila kita merasakan yang sedemikian, syaitan sebenarnya telah berjaya mempengaruhi kita. Kerana dalam ayat diatas telah Allah jelaskan setiap apa yang diinfakkan tidak akan rugi dan sia-sia. Sebaliknya pengetahuan Allah itu maha luas, Allah benar-benar tahu bagaimanakah situasi kewangan dan keperluan kita, Allah telah berjanji untuk memberikan kita keampunan dan kurnia yang melimpah ruah sekiranya kita berinfak walau dalam keadaan kita juga amat memerlukan.

Beginilah caranya kita dapat meneladani sahabat ansar RA. Melebihkan keperluan orang lain daripada diri sendiri.

Al Baqarah 273:

"Apa yang kamu infakkan adalah untuk orang-orang fakir yang terhalang usahanya kerana jihad di jalan Allah. Sehingga mereka tidak dapat berusaha (mencari rezeki untuk keperluan diri) di bumi Allah. Orang-orang lain yang tidak mengetahui, menyangka bahawa mereka adalah orang-orang kaya (orang-orang senang) kerana mereka menjaga diri dari sifat meminta-minta. Engkau (Muhammad) mengenal mereka dengan ciri-ciri mereka yang tidak meminta-minta secara paksa kepada orang lain. Apapun harta yang terbaik yang kamu infakkan, sungguh Allah maha mengetahui."
Saya meraskan Allah memberi penerangan yang amat jelas dalam ayat diatas. Buat saudara-saudara kita di palestin, syria dan rohingnya, kerana berhadapan dengan jihad menentang golongan kafir yang ingin menghancurkan masyarakat Islam serta berjihad melindungi kaum wanita dan kanak-kanak mereka terhalang dari keluar bekerja mencari rezeki. Kerana keselamatan yang tidak dapat diduga. Lantas Allah menyuruh kita untuk berinfak kepada mereka dengan harta, tenaga dan segala yang kita ada untuk membantu mereka dan menunjukkan solidariti kita sebagai satu ummah.

Segala apa yang kita berikan Allah maha mengetahui nilainya. Dan Allah sajalah sebaik-baik pemberi balasan.

Mari kita berikan apa yang kita ada. Jika buntu tidak tahu kemana hendak di salur barang bantuan (pakaian, makanan, buku, kasut ataupun wang ringgit) anda boleh melawat:


  1. http://www.ikram.org.my/v2/ 
  2. http://aqsasyarif.org.my/v3/ 
  3. http://islamic-relief.org.my/ .

Hidup untuk memberi.

Saya Hanya Seorang Hamba
Nurul Damia Mohamad Sofian

No comments:

Post a Comment